Dagens PS

Ny lagstiftning kan ha höjt priserna inför Black Friday

Black Friday
Inför Black Friday-rean i november har allt fler företag smyghöjt sina priser – så att rean ska se bättre ut. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 13 nov. 2023Publicerad: 13 nov. 2023

Analytiker oroas över nya trenden med ”fuskreor” – som kan driva upp inflationen och påverka Riksbankens räntebesked.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fuskreor kallas det när butiker inför rea-dagar som Black Friday höjer sina priser en tid innan rean, för att sedan sänka priserna igen. Allt för att rabatten ska se större ut än vad den egentligen är.

En månad före Black Friday är det nu många företag som har höjt sina priser i oktober, vilket kan ha jagat upp inflationen enligt analytiker som Dagens Nyheter har talat med.

Trenden med fuskreor kan delvis bero på en lagändring som trädde i kraft i fjol, som kräver att företag använder det lägsta priset under de senaste 30 dagarna som ett referenspris vid reor.

“Om vi tittar på 2021 när vi inte hade den här 30-dagarsregeln så gick var fjärde pris upp inför rean”, säger Oscar Hagman, analytiker på Prisjakt.

Läs mer: Inflationstakten minskade i september

Fuskpriser allt mer utbrett

Hösten 2022 hade andelen ökat – nu gick priset på var tredje vara i svensk e-handel upp månaden innan Black Friday. I år ser det ungefär likadant ut.

Swedbanks makroanalytiker och inflationsexpert Carl Nilsson menar att ”inför rea-prishöjningarna” kan påverka inflationssiffran för oktober, som presenteras nästa vecka.

“Det ligger nära till hands att tro att det är relativt många företag som väljer att göra så här i år också”, säger han.

Läs mer: Riksbanken: Inflationen faller – är ändå för hög

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Bankerna tror på höjning

SCB:s siffra tros bli viktig för Riksbankens räntebesked.

Bankernas prognoser indikerar en måttlig inflation för oktober, med en förväntad ökning i konsumentprisindex, KPI, på mellan 0,2 och 0,3 procent jämfört med september.

De flesta storbanker förutspår att Riksbanken kommer att höja styrräntan med 25 punkter den 23 november, med undantag för SEB som tror att räntan kommer att förbli oförändrad på 4,0 procent.

Läs mer: Räntan upp eller ned? Nästa besked kan bli en överraskning

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS