Flygbolaget Norwegian har med sin svenska del ansökt om konkurs, ansökan är gjort i Attunda tingsrätt. Det bekräftas av kommunikationschefen, till DI.se. Svenska kunder drabbas inte av konkursen.

ANNONS

Norwegian Air Sweden AB är det norska flygbolagets svenska dotterbolag som nu ansökt om konkurs i Attunda tingsrätt utanför Stockholm.

”Jag kan bekräfta att vi har ansökt om konkurs i Attunda tingsrätt för Norwegian Air Sweden AB”, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian till DI.se.

Kan inte reglera skulder

Flygbolaget kan inte betala sina skulder och nu finns det bara en väg kvar att gå, konkurs. I samband med Norwegiankoncernens rekonstruktion planerade man att likvidera den svenska delen av företaget bolagsstruktur.

”Men tyvärr finns skulder kvar som vi inte har kunnat reglera, och då har det inte funnits något annat alternativ än att ansöka om konkurs för det här svenska bolaget”, säger Holmbergh Jacobsson.

Äger flygplan

Holmbergh Jacobsson har inga detaljer om vilka som skulderna är till. Den drabbar inte heller den norska delen av bolaget som fortfarande är aktivt på Oslobörsen.

”Vi har försökt och vrida och vända på alla möjligheter som finns”, säger hon och fortsätter:

”Det är det svenska flygbolaget, som har en AOC (Air Operator’s certificates), en flyglicens kan man säga”.

I bolaget finns det flygplan registrerade, men inga anställda. Norwegians svenska bolag har flugit både in- och utrikes till och från Sverige.

ANNONS
ANNONS

Kunderna drabbas inte

Inga svenska kunder drabbas av konkursen enligt Holmbergh Jacobsson som själv är anställd i Norwegian Air Resources Sweden AB, som inte ansökt om konkurs.

”Det här får inga som helst konsekvenser för Norwegians nuvarande eller framtida flygverksamhet i Sverige. Verksamheten fortsätter som vanligt. Flygverksamheten fortsätter som planerat och resenärer som har bokat eller planerar att boka biljetter behöver inte oroa sig då det här inte får några som helst konsekvenser för våra flyglinjer.”

Läs mer: Fler företagsartiklar på [Dagens PS]