Dagens PS

Northvolts etablering i Skellefteå pressar upp bostadspriserna

Skellefteå
Arbetet på området som är röjt för Northvolts planerade fabrik i Skellefteå. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 02 aug. 2021

Batteriföretaget Northvolts etablering i Skellefteå har kraftigt påverkat stadens bostadspriser, rapporterar DN. Till exempel har villapriserna stigit med 44 procent på bara tre år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Batteriföretaget Northvolt meddelade hösten 2017 att de skulle etablera sig i Skellefteå. Men redan innan etableringen fanns en stor efterfrågan på boenden i staden, och idag ökar priserna där mer än i jämförbara städer.

Kötiden för de flesta lägenheter i Skellefteå ligger på tio år, och att ställa sig i bostadskö är därmed inte heller den bästa lösningen för Northvoltanställda som behövt flytta dit.

Bostadsrätter 63 procent dyrare

“Man kan se en mycket tydlig bild över effekten av Northvolts etablering i staden. Skellefteås prisökningar är väsentligt högre än i Luleå och Umeå”, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

De senaste tre åren har priserna på Skellefteås bostadsrätter ökat med 63 procent. Detta jämfört med 18 procent i Umeå och 15 procent i Luleå.

Villorna mest eftertraktade

Men enligt Camilla Solstrid, kontorschef på mäklarfirman Länsfast i Skellefteå, är det villorna som idag är mest populära. Sedan Northvolt meddelade om etableringen 2017 har villapriserna ökat med 44 procent i staden, vilket är betydligt mer än i Umeå och Luleå.

“Familjerna som flyttar in söker framför allt efter villor, samtidigt som det har varit en stor brist på dem. Det är klart att det påverkar priserna”, säger hon.

ANNONS

Den starkt ökade efterfrågan har skapat en stor andrahandsmarknad för villor i Skellefteå, och många hyr därför ut sina villor istället för att sälja dem.

Kommer ordna sig så småningom

När bolagets fabrik är i full drift kommer den ha upp mot 3 000 anställda, och etableringen lär dessutom leda till att andra verksamheter flyttar dit. Skellefteå kommun har redan justerat befolkningsprognosen till 90 000, från 80 000, år 2030.

Northvoltanställda bör dock enligt Solstrid inte oroa sig, då det inom två år kommer finnas ett större utbud av både villor och bostadsrätter i Skellefteå.

“Så det kommer ordna upp sig så småningom, men kommer man hit till Skellefteå i dag så är det helt enkelt ett litet utbud”, säger hon. 

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter.

Läs mer: Northvolt växer – satsningar på kompetens och elnät krävs

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS