Det svenska batteribolaget Northvolt har säkrat finansering för att börja bygga en fabrik i Skellefteå.

ANNONS

Det framgår av ett pressmeddelande, rapporterar Dagens Nyheter. Dessutom skriver Northvolt att man fått order från nyckelkunder till ett värde på 13 miljarder dollar fram till 2030.

Flera giganter lägger nu in pengar i bolaget. Volkswagenkoncernen och Goldman Sachs Merchant Banking Division lägger in motsvarande 9,5 miljarder kronor i kapital i Northvolt tillsammans med BMW-koncernen, AMF, Folksam Group and IMAS Foundation, skriver bolaget i pressmeddelandet.

”Vi ser enorma möjligheter till expansion och produktinnovation de kommande åren”, skriver Northvolts vd Peter Carlsson i pressmeddelandet.

Tack vare den nya finansieringen, samt ett miljardlån från Europeiska investeringsbanken med flera, är därmed finansieringen säkrad för den första halvan av fabriken i Skellefteå: 16 gigawattimmar. Första spadtaget är planerat till augusti.

Enligt DN handlar det totalt om 16 miljarder kronor som nu ska vara säkrade.

ANNONS
ANNONS

Volkswagenkoncernen skapar också ett samriskbolag med Northvolt med målet att bygga en battericellsfabrik i Salzgitter i närheten av Volkswagens fabriker i Tyskland.