Dagens PS

Nordea: Stockholm draglok i återhämtningen

Nordea Stockholm
I en ny konjunkturrapport från Nordea uppges alla regioner i Sverige nu lämna coronakrisen bakom sig och Stockholm är draglok. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 sep. 2021Publicerad: 15 sep. 2021

I en ny konjunkturrapport från Nordea uppges alla regioner i Sverige nu lämna coronakrisen bakom sig och Stockholm är draglok.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I konjunkturrapporten “Regionala utsikter” från storbanken Nordea slås det fast att Stockholm är draglok när regionerna i år väntas lämna coronakrisen bakom sig och i hälften av länen är arbetslösheten redan lägre än före pandemin, heter det.

Bäst har exportregionerna klarat sig och Stockholm har stått för 70 procent av arbetslöshetsuppgången i riket, enligt Nordea som skriver i ett pressmeddelande att trenden har vänt i huvudstaden och att detta väntas resultera i en snabb nedgång av arbetslösheten i landet.

“Att elva län nu ligger under förkrisnivå är ett styrkebesked. Vi räknar med att arbetslösheten sett till hela riket faller under förkrisnivå nästa sommar, men det kan gå snabbare än så”, säger Susanne Spector, chefsanalytiker Nordea.

Optimismen på rekordnivåer

“Storstadsregionerna har stått för nästan hela uppgången av antalet långtidsarbetslösa. Det talar för att även långtidsarbetslösheten kan sjunka i takt med att krisbranscherna är på väg tillbaka”, fortsätter hon.

Banken konstaterar att alla regioner lagt krisen bakom sig och optimismen är på rekordnivåer.

Alla regioner väntas passera förkrisnivå för både BNP och sysselsättning under 2021 och fortsätta växa i mer normal takt nästa år.

Stockholm som tidigare halkat efter i återhämtningen spås nu ha rikets högsta tillväxttal under 2022.

ANNONS

Hoten mot tillväxten

Ljuspunkterna är som framgår många, men fortfarande är långtidsarbetslösheten hög – även om den väntas sjunka snabbt om bankens prognos slår in – och ytterligare ett problem är bristen på insatsvaror och arbetskraft.

Det bromsar tillväxten i industritunga regioner framöver, enligt Susanne Spector.

Dagens PS uppmärksammade nyligen arbetsbristen.

När samhället nu öppnar upp igen har många skolat om sig och/eller börjar arbeta i andra branscher, eller går arbetslösa, och samtidigt har det uppstått en brist på personal hos många företag, som är i stort behov att bemanna sina krogar eller vad det nu är.

Det har blivit huggsexa om personalen och nyhetsbyrån TT berättade att det finns risk att ”företagen får slåss om kompetensen”, åtminstone i det kortare perspektivet (se länk nedan).

Läs även: Huggsexa om personal när samhället öppnar upp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS