Nissan hänger på elbilstrenden och storsatsar motsvarande 69 miljarder kronor på nya elbilar. Samtidigt ska biltillverkaren satsa på egna batterier i en pilotanläggning.

ANNONS

Nu satsar japanska Nissan 17,6 miljarder dollar, eller nästan 69 miljarder kronor, under en femårsperiod på att fram till 2030 rulla ut 23 nya elbilsmodeller, varav 15 kommer vara helelektriska, skriver CNBC.

Bygger pilotfabrik

Nissan har sagt att hälften av sina modeller ska vara elektriska fram till 2030. Samtidigt ska företaget bygga en pilotfabrik i Yokohama med tillverkning av helsolidbatterier (ASSB), senast 2028.

Nissans vd Makoto Uchida ser ASSB som ett viktigt steg i företagets omställning.

”Vi kommer kunna fördubbla energitätheten jämfört med nuvarande litiumjonbatterier,” sa han i ett uttalande och klargjorde att med tunnare och mindre batterier blir det lättare med layouten och Nissan ”kan expandera till större segment som pickup-bilar.”

Måste anpassa sig

Företaget följer andra biltillverkare som Volvo och BMW som satsar elektriskt och det gäller för tillverkarna att även snabbt anpassa sig till nya regelverk – eftersom länder som till exempel Storbritannien vill förbjuda diesel- och bensinbilar 2030.

Samtidigt har EU-komissionen sagt att man vill se en hundraprocentig minskning av utsläpp från biltrafiken fram till 2035.

ANNONS
ANNONS

Segmentet var även högt på dagordningen under COP26 – där många länder enades om att alla nya bilar som säljs globalt ska ha nollutsläpp senast 2040 och på ledande marknader fem år tidigare. Biltillverkare som skrev på avtalet var bland annat Ford, Volvo Cars och General Motors.

Läs även: Analytiker: “Glöm inte japanska bilaktier” [Dagens PS]