Året var 2008 när fyrabarnspappan Mike Lindell blev nekad av sin egen knarklangare – ”Ty”, som han hette, vägrade sälja honom mer crack (en typ av kokain reds.anm.). Hans distributör hade ett krav: gå och lägg dig, annars blir det inga fler affärer.

ANNONS

Mike Lindell hade nämligen, enligt egen utsago, varit uppe i 14 dagar i sträck för att på med ena handen rädda sin startup och med andra handen tillfredsställa sitt narkotikamissbruk. Men det var här allt vände, berättar han i en öppenhjärtig intervju med amerikanska Bloomberg. Tack vare ett koordinerat ingripande från Lindells olika langare lyckades han komma på fötter, för att några år senare bli helt ren.

Men historien om Mike Lindells comeback är inte bara berättelsen om en missbrukares rehabilitering utan också en riktig entreprenöriell framgångssaga. I takt med att hälsan förbättrades gick också hans företag, i dag känt som USA:s främsta i branschen, spikrakt uppåt. Mike Lindell är för de flesta amerikaner känd från TV- och radioreklam som ”kungen av huvudkuddar” och har som ambition att tillverka och sälja ”världens bästa kuddar”.

I dag är Mike Lindell sagolikt framgångsrik. Från att ha kämpat för att ha råd till nästa fix är han i dag god för dollarbelopp i mångmiljonklassen. Hans företag MyPillow har över 1.500 anställda och bolaget startade ifjol dess andra fabrik, vilket bidrog till en ökad försäljning på 280 miljoner dollar från 115 miljoner dollar ett år tidigare.

Den osannolika entreprenören beskrivs av Bloomberg som färgstark och frispråkig med en unik förmåga att hitta rätt person på rätt plats. Tidningens reporter träffar bolagets IT-chef under ett besök på huvudkontoret. Jennifer Pauly, som hon heter, berättar att hon knappt kunde något om datorer eller teknik innan hon fick jobbet.

”Jag tog några Microsoft-lektioner, men det är i stort sett allt. Jag visste hur man skapade ett kalkylark och det räckte för att han [Mike] skulle ge mig ansvaret.”

ANNONS
ANNONS

Ett annat exempel på detta är företagets chef för fabriksunderhåll som Mike gett till en person som senast jobbade med att måla hus.

Om Mike Lindells story om hur en knarklangares ultimatum blev hans räddning är sann är svårt att säga. Bloomberg har inte kunnat bekräfta uppgifterna eftersom Ty inte kunnat nås. Dock har händelsen kommunicerats som en central del i företagets bakgrundshistoria. Under 2017 kommer en bok om Mike Lindells liv och hans berättelse kan också komma att bli film om hans och vännens, skådespelaren Stephen Baldwin, planer blir verklighet, skriver tidningen.