Näringsminister Ibrahim Baylan avgår vid socialdemokraternas partikongress i höst, samtidigt som statsminister Stefan Löfven, avslöjar han i SVT:s Morgonstudion. 

ANNONS

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) har suttit i Sveriges riksdag sedan 2006, och var innan dess skolminister i Göran Perssons regering från 2004 till 2006. Under statsminister Stefan Löfven har han tidigare varit energiminister och samordningsminister innan han tog över som näringsminister 2019.

Slutar samtidigt som Löfven

Nu har han bestämt sig för att inte kandidera i nästa val, och lämna regeringen. Han kommer att sluta samtidigt som statsminister Stefan Löfven – vid Socialdemokraternas partikongress i november.

”Då blir det också naturligt att när vi förhoppningsvis får en ny statsminister i november, att den statsministern får möjlighet att utse ett nytt lag som kan gå med full kraft in i valrörelsen”, säger han till Expressen.

I SVT:s Morgonstudion, där han lämnade beskedet, kallade han livet i politiken en ”enorm förmån”. Ibrahim Baylan föddes i Turkiet och kom till Sverige med familjen 1982 efter en statskupp i hemlandet. När han utsågs till minister 2004 blev han den förste icke-europeiske invandraren att bli statsråd i Sverige.

”Jag kunde inte i min vildaste fantasi drömma eller ens se det, som liten pojke när jag låg och tittade på stjärnhimlen. En ganska rik stjärnhimmel eftersom vi inte hade något elljus som störde. Jag kunde inte se det på min horisont att jag skulle få vara med om så oerhört mycket, men jag har heller aldrig sett att jag ska vara heltidspolitiker i hela mitt liv”, säger han i SVT.

Oklar över den egna framtiden

Under sommaren har Ibrahim Baylan behövt hantera en cementkris som näringsminister, samtidigt som regeringen som helhet fick avgå i juni när riksdagen röstade ja till en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. Baylan har samtidigt under sommaren ”funderat ordentligt” och kommit fram till att han vill göra något annat framöver. Vad det kommer att bli är fortfarande oklart.

ANNONS
ANNONS

”När vi väl får en ny statsminister och ny regering så ska jag fundera ordentligt över vad jag ska göra när jag blir stor”, säger Baylan till Expressen.

Läs även: SvD: Regeringen har försökt mörka rapport om cementkrisen [Dagens PS]