Bland 50-talet sommarpratare 2020 finns flera som satt och sätter sitt avtryck på svenska företagsvärlden. Dagens PS listar personerna som kan ge dig inspiration, kunskap och lärdomar i ditt arbete på företagsmarknaden. 

ANNONS

Tidningen Chef listar ett antal profiler som har koppling till ledarskap och företagande.

Niklas Adalberth – Grundare av Klarna, 30 juni

”Medgrundare till betaltjänstföretaget Klarna som han lämnade efter drygt ett decennium för att starta välgörenhetsstiftelsen Norrsken Foundation, som investerar i företag med ambition att förbättra världen.

Sedan i våras kan de få stöd som har idéer och initiativ som kan förbättra situationen i världen angående coronaviruset. Stiftelsen finns förutom i Stockholm även i Rwandas huvudstad Kigali”

Kjell A. Nordström, forskare kring internationella företag, 17 juni 

Även föreläsare och författare.

”Världsledande inom forskning på multinationella företag och en internationellt efterfrågad talare. Är rådgivare till regeringar och företag, om globalisering och företagsstrategier.

Fick stort genomslag för 20 år sedan med boken Funky Business som översatts till 39 språk och sålts i över en miljon exemplar.”

ANNONS
ANNONS

Gunilla von Platen, företagsledare, 19 juni

”Framgångsrik affärskvinna som i år gett ut memoarboken Draken i rummet om ett händelserikt liv och vägen till toppen av svenskt näringsliv.

Grundare av kundserviceföretaget Xzakt Kundrelation och idag delägare i det globala kundservicebolaget Transcom Worldwide med 27 000 anställda.”

Anders Borg, tidigare finansminister, 8 juli

”Var Sveriges finansminister under åtta år och utsågs till EU:s bästa finansminister av tidningen Financial Times 2011.

Är idag rådgivare till bland andra kapitalförvaltaren East Capital, ordförande för Sehlhall fastigheter och styrelseledamot i Nordic Entertainment Group.”

Karin Smirnoff, författare och företagare, 23 juli

Har släppt den hyllade och bästsäljande ”Jag for ner”- trilogin.

Är vd för ett trävaruföretag i Piteå. Har arbetat som journalist och fotograf och även drivit ett gatukök i Hammenhög.

ANNONS
ANNONS

Martin Lorentzon, grundare Spotify, 1 augusti

”En av grundarna av musiktjänsten Spotify 2006. Sitter i styrelsen för företaget som finns i stora delar av världen och som i slutet av maj är värderat till 350 miljarder kronor. Utsågs till Årets svensk i världen 2014.”

Johan H. Andresen, vd investmentbolaget Ferd, 12 augisti

”En av Norges mest kända affärsmän. Leder familjeföretaget och investmentbolaget Ferd, värderat till drygt 30 miljarder kronor. Familjen drev i nästan 150 år Tiedemanns Tobaksfabrik.

Investerar i sociala entreprenörer, till exempel konsultbolag som bara har anställda med Aspergers syndrom, gatutidningar och träning för personer med begynnande demens.”

Läs mer: Ica-vd:n talar ut: ”En nära döden-upplevelse” [Dagens PS]