Munter Unionen-rapport: Ingen lågkonjunktur

Uppdaterad: 10 maj 2023Publicerad: 10 maj 2023
Unionen
"Vi tolkar resultatet av undersökningen som att bottenläget kan vara passerat", säger Tobias Brännemo, chefsekonom på Unionen. (Foto: Unionen)

Svensk ekonomi uppvisar motståndskraft, varslen är få hos företagen och botten kan vara passerad, enligt ny Unionen-rapport.

ANNONS
ANNONS

Unionens branschbarometer (konjunkturprognos) baseras på en undersökning bland fackklubbarna, som uppges täcka över en halv miljon anställda i privat sektor, och även på statistik från medlemmars samtal till Unionens medlemsrådgivning.

Där framgår att klubbarna är mer positivt inställda till det ekonomiska läget i dag än för ett halvår sedan.

Även om bilden av lönsamheten ser sämre ut är vinstförväntningarna högre, liksom förhoppningarna framöver kring försäljning och export.

Unionens chefekonom: Bottenläget passerat

“Vi tolkar resultatet av undersökningen som att bottenläget kan vara passerat”, säger Tobias Brännemo, chefsekonom på Unionen som presenterar konjunkturrapporten.

Bedömningen är att BNP minskar med 0,5 procent i år för att sedan öka med 1,6 procent nästa år i takt med att räntan börjar sänkas.

Byggsektorn och handelsbranschen är hårdast exponerad för den nedgång Sveriges just nu upplever i ekonomin, men Unionen upplever inte att det är någon “stor spridning till fler branscher”, enligt Tobias Brännemo.

Överlag finns en positiv syn hos näringslivet med hopp om tillväxt framöver, konstaterar han.

Där till står arbetsmarknaden stark och arbetslösheten väntas inte bli högre i år än i fjol, enligt fackets branschbarometer.

ANNONS
ANNONS

“Antalet varsel och uppsägningar är få”

“Branschbarometern visar att företagen fortfarande har svårt att fylla lediga tjänster och antalet varsel och uppsägningar är få. Ärenden till Unionens medlemsrådgivning om uppsägningar visar inte heller på någon dramatik. Ärendena ökade i höstas men de ligger nu kvar på samma nivåer och har inte ökat”, heter det i pressmeddelandet.

Redan nästa år, 2024, kommer inflationen att falla under målet 2 procent bitvis, samtidigt är slutsatsen att reallönerna ökar lika snabbt som inflationen faller tillbaka och att detta kommer att märkas redan kring årsskiftet.

Läs även: De skapar 500 nya jobb i Karlskrona

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS