”Under de 24 år som vi gjort den här undersökningen har vi aldrig sett en så stark optimism”, säger PWC:s vd Sofia Götmar-Blomstedt till Di.

ANNONS

Världens företagsledare väntar sig en stark återhämtning efter ett tufft år i coronavirusets spår, konstaterar revisionsbyrån i sin nya årliga undersökning.

1 779 vd:ar från 100 länder har svarat på undersökningen och tre fjärdedelar av dem tror på ökad tillväxt i världsekonomin det närmsta året, vilket är 20 procent fler än förra året, då också rekordmånga företagsledare var optimistiska.

Sofia Götmar-Blomstedt räknade med att det skulle finnas en stark framtidstro även nu, men inte att vd:arna skulle vara så optimistiska, ”det sticker ut”, säger hon till Dagens Industri (obs betalvägg, inloggning krävs).

Cyberattacker oroar svenska toppar

Givetvis finns det även en oro bland företagsledarna som läget ser ut och så här kommenterar Sofia Götmar-Blomstedt på PWC det – med fokus på svenska företagstoppar:

”Tittar man i stället på enskilda orosmoln så ser man att cyberhoten hamnar överst bland svenska företagsledare följt av hotet om klimatförändringar. Området kring klimatförändringar hamnar först på tionde plats i den globala sammanställningen vilket gör att Sverige sticker ut där.”

Bland vd:arna är det också fler än tidigare som nämner USA som det viktigaste landet för bolagets tillväxt medan Kina backar på den punkten. Även Storbritannien ses nu som viktigare än tidigare ur det perspektivet.

”Det kan även vara så att det funnits en oro om vad som kommer hända med brexit och att det nu stabiliserar sig när brexit är på plats”, säger Sofia Götmar-Blomstedt till Di, som uppger att 60 procent av företagen i PWC-undersökningen är privatägda och att 50 procent av företagen har intäkter på minst en miljard dollar.

ANNONS
ANNONS

De minsta företagen vars ledare deltagit i enkäten har intäkter på upp till 100 miljoner dollar, framgår det.

Läs även: Svensk fastighetsmarknad bland de hetaste i Europa [DagensPS.se] »