Miljardärer styr sina bolag på distans – till havs

Uppdaterad: 18 sep. 2023Publicerad: 18 sep. 2023
Google och Meta kräver att medarbetare arbetar från kontoret, medan de superrika sköter sina bolag få distans från sina yachter
Google och Meta kräver att medarbetare arbetar från kontoret, medan de superrika sköter sina bolag få distans från sina yachter. (Foto: Unsplash)

Superrika människor sköter gärna sina bolag från sina yachter, något som starkt kontrasterar mot bolag som Amazon, Google och Meta som håller strikt på att medarbetarna ska tillbaka till kontoret.

ANNONS
ANNONS

Pandemin gjorde att distansarbete blev vanligt på många arbetsplatser, medan många bolag nu kräver att medarbetarna återvänder till kontoret, fortsätter miljardärer att arbeta på distans från sina yachter, det rapporterar Insider.

Spenderar mer tid på sina yachter

I augusti sade Richard Lambert, försäljningschef på Burgess Yachts, till Fortune att förmögna individer spenderar mer tid än någonsin på sina yachter och använder dem för att arbeta från öppet hav.

“Vi har kunder som spenderar upp till fyra månader per år ombord och faktiskt kan driva sina företag effektivt”, sade han till Fortune.

Naturligtvis hände det även innan pandemin att affärsmöten kunde hållas ombord på en yacht och att några mejl kunde skickas.

Men tidigare var det enligt Richard Lambert mycket svårare att arbeta ombord eftersom den kommunikationstekniska infrastrukturen var långt ifrån lika bra som den är i dag.

ANNONS
ANNONS

Har andra arbetsvillkor

De superrika har fördelen att kunna befästa sina affärsförbindelser och förmedla affärer när de är ombord. Deras arbetsvillkor skiljer sig från arbetsvillkoren för tjänstemän hos Amazon, Goolge och Meta, som kräver att deras anställda oftare arbetar från kontoret.

Sedan april 2022 har Google krävt av sina medarbetare att de är på kontoret tre dagar i veckan, i februari antog Amazon en liknande policy och i juni gjorde Meta likadant.

Både Google och Meta spårar aktivt sina anställdas närvaro.

Yachter – växande trend

Det är dock inte bara miljardärer som arbetar från havet, forskning från Rightboat visar att det verkar vara en växande trend att bo och arbeta på en båt.

Enligt undersökningar från Rightboat har Google-sökningar på “hur man bor på en båt” bara under det senaste året ökat med 70 procent.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Efter techslakten: Meta slår ned på distansarbete Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.