Dagens PS har återkommande uppmärksammat stjärnentreprenören Sir Richard Branson, däribland hans makt på Twitter och vilka sju tankar som bör prägla den som vill bli snuskigt rik.

ANNONS

Reuters intervjuar nu den brittiske mångmiljardären och grundaren av Virgin-koncernen inför en dokumentär om hans äventyrliga liv. Dokumentären har premiär på elva utvalda biografer på fredag den 11 november.

”Do not not look down” heter filmen och den gestaltar Bransons svaghet för äventyr.

Virgin Group, som affärsmannen Branson står bakom, har tre kärnområden: resor, underhållning och livsstil med bland annat flygbolaget Virgin Atlantic.

Apropå flygande äventyr har superentreprenören Richard Branson gjort flera misslyckade försök att flyga jorden runt i luftballong. Just den där lusten att göra det omöjliga möjligt – med eller utan luftballong – går som en röd tråd genom Bransons liv.

Han berättar för Reuters om hur han redan som barn fick lära sig att navigera rätt. När han var blott fem år gammal körde hans mamma i väg och lämnade honom långt bort från familjens hem, det var inte frågan om någon bestraffning utan handlade om att ingjuta självförtroende i den lille pojken, som var blyg och tillbakadragen, och han tvingades hitta en egen väg tillbaka hem.

ANNONS
ANNONS

På Reuters fråga om hur hans strategi ser ut för att hantera rikedom, svarar Richard Branson att den går ut på att återinvestera pengarna, både i befintliga företag och nya affärsidéer.

”Håll ögonen öppna för nya sektorer eller länder att expandera i. Vi (Virgin Group) började vår verksamhet inom musik och detaljhandel men har sedan använt framgången till att skapa många olika verksamheter”.

Branson berättar också i intervjun att hans imperium varit nära att krascha flera gånger i begynnelsen, han ångrar även försäljningen av Virgin Records till EMI, men det var nödvändigt i ett prekärt läge, konstaterar han.

”Vi hade byggt företaget från grunden och knutit till oss artister som Janet Jackson och Rolling Stones. Det var en sorglig dag men om vi inte hade gjort som vi gjorde skulle vi inte varit där vi är i dag.”

I intervjun förklarar Branson att hans familj är det som betyder mest, han pratar också om sina många nära-döden-upplevelser under ballongäventyren, vilket alltså inte avskräckt honom från att ge sig i kast med nya äventyr.

”Men det har fått mig att tänka mycket på vilka risker jag är beredd att ta…”

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: ”60 tips: Så vänder rika fiasko till succé” [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: ”8 morgonvanor som bäddar för succé” [Dagens PS] >

URSPRUNGSKÄLLAN: ”Up in the Air: Life Lessons from Richard Branson” [Reuters] >