Microsoft vinner spelartvist om Activision Blizzard

Uppdaterad: 22 mars 2023Publicerad: 22 mars 2023
Microsoft Activision Blizzar
Microsoft vinnare i Activision Blizzard-mål. (Foto: TT)

Microsofts köp av Activision Blizzard är inget brott mot konkurrenslagen. Det slog en domstol i San Francisco fast på måndagen.

ANNONS
ANNONS

Det var när Microsoft ville köpa datorspelsutvecklaren Activision Blizzard för 69 miljarder dollar, som en grupp spelare valde att stämma techjätten för att stoppa köpet. Anledningen var misstanken att köpet skulle leda till högre priser och mindre innovation, kreativitet och valmöjligheter för användarna,  rapporterar Reuters.

Saknas stöd

Men enligt en federal domare i San Francisco saknas stöd för anklagelserna om brott mot konkurrenslagen.

De tio spelarna som står bakom stämningen får dock 20 dagar på sig att förfina sitt case. USA:s antikartellagar gör det möjligt för privatpersoner att bestrida sammanslagningar och förvärv av den här typen.

Detta är inte den enda processen som riktats mot Microsoft med anledning av Activision Blizzard-förvärvet, som är det största någonsin på datorspelsmarknaden. Den amerikanska motsvarigheten till Konkurrensverket och Konsumentverket, Federal Trade Commission (FTC), har också invändningar.

Ett vittnesförhör med FTC är inplanerat i augusti. Microsoft har dock inte lämnat några kommentarer angående detta.

ANNONS
ANNONS

Microsoft nekar

Liknande processer har också pågått i Storbritannien och EU sedan förvärvsplanerna blev kända. Microsoft nekar dock till att deras köp skulle orsaka orättvis konkurrens. EU kommer troligen också att godkänna köpet den 25 april. Det rapporterade Reuters i början av mars.

Microsoft lade sitt bud på Activision Blizzard i januari förra året. Detta för att konkurrera med aktörer som Tencent och Sony på den blomstrande datorspelsmarknaden och ta steget in i metaverse.

Tioåriga avtal

Men köpet har skapat oro hos bland andra Sony och PlayStation för att Activision Blizzard-spelet Call of Duty skulle bli exklusivt för Microsoft-enheter. I februari meddelande dock Microsoft att de skrivit tioåriga avtal med Nintendo och Nvidia för tillgång till spelet mot att de får grönt ljus för köpet.

Läs även: Microsofts jätteköp ser ut att stoppas av britterna

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS