En ny undersökning rankar vilka yrken Sveriges befolkning klassar som de mest statusfyllda. Om du driver eget företag ligger du långt upp på listan, men ändå inte i topp. 

Undersökningen är gjord av Kantar Sifo på uppdrag av bemanningsföretaget Randstad. 64 procent av de tillfrågade listar läkare som det mest statusfyllda jobbet, vilket gör att det når topplaceringen.

  1. Läkare: Snittlönen för en legitimerad läkare är enligt SCB 42.000 kronor. Specialistläkare tjänar mer än 30.000 gånger så mycket, skriver SvD (obs. betalsida)
  2. Vd: Unga ser vd som ett statusjobb i högre grad än äldre, visar undersökningen. SvD skriver att 60 procent av svarande mellan 18-34 år listade yrket som det mest statusfyllda, medan siffran för 50-65 åringar är 44 procent.
  3. Advokat: Kvinnor rankar advokat som ett högstatusyrke i större utsträckning än män. 16 procent fler kvinnor hade yrket som förstaval i undersökningen jämfört med män, skriver SvD.
  4. Professor: Medellönen för en professor är runt 66.000 kronor, skriver SvD.
  5. Domare: De flesta som blir domare når yrket via en notarieanställning efter att ha genomfört en juristutbildning. Medellönen ligger på 58.600 kronor
  6. Ambassadör: 36 procent av de tillfrågade rankade ambassadör som det mest statusfyllda, skriver SvD. En månadslön ligger oftast på mellan 63.000 och 99.000 kronor.
  7. Statsråd: Ett jobb inom regeringen, i form av en statsrådspost, är det mest statusfyllda för 34 procent av de tillfrågade. Samtliga statsråd, utom statsministern, tjänade 139.000 kronor per månad förra året, skriver SvD.
  8. Forskare: Normalt sett tar det minst åtta år att bli en färdigexaminerad forskare. Löneutslaget från den långa utbildningen är inte i paritet med flera andra yrken på listan; en medellön för en forskare ligger på 42.000 kronor.
  9. Pilot: Även om pilotyrket har förändrats mycket genom årtiondena har det fortfarande en topp-tio-plats på statuslistan. Genomsnittslönen för en pilot i Sverige är 63.400 kronor, skriver SvD.
  10. Ingenjör: Nästan en tredjedel av de tillfrågade, 27 procent, anser att ingenjör är det mest statusfyllda yrket på listan. En civilingenjör bör ha som lägstalön 35.000 kronor enligt branschorganisationen Sveriges Ingenjörer.

Övriga yrken på listan är riksdagsledamot, psykolog, polis och idrottsproffs. 1.300 personer har tillfrågats i undersökningen, skriver SvD.