Dagens PS

Mångmiljonär – och Sveriges snålaste person

Günther Mårder
Günther Mårder lämnar Företagarna och säger i en intervju med Di att det är "dags att ta nästa steg". (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 01 aug. 2021

Günther Mårder är framgångsrik entreprenör och vd för Företagarna. Som ekonomiskt oberoende skulle han kunna leva ett liv i lyx, men har istället blivit känd för att vara Sveriges snålaste person. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Entreprenören Günther Mårder älskar att tjäna pengar men hatar att göra sig av med dem. Efter år på aktiemarknaden är han en av landets största spargurus, men är fortfarande helt ointresserad av att gå med i ekorrhjulet.

Äter kollegors rester

Mårders sparande går ut på att rädda varenda möjligaste krona. Enligt Aftonbladet inreder Mårder bara sitt hem med saker som blivit bortskänkta. Dessutom äter han kollegornas rester till lunch.

“Tidigare hade vi en ordning där alla barnen stod i kö till badrummet och spolade inte förrän sista personen var färdig – så hade man sparat 3 eller 4 spolningar”, berättar han i nyhetssajtens podd. 

Testat konsumtionsdrömmen

Förra året gästade Mårder Mauri Hermundssons YouTube-kanal Uppdrag Mat, där han berättade om filosofin.

“Jag har provat att leva i den konsumtionsdrömmen som många lever i. Jag har testat det, inte minst när det gäller dyra bilar, och jag vet att det kortsiktigt ger lycka. Men bara i en, två månader, sedan har det avtagit och blivit normalt”, förklarade han. 

Mårder är inte ett dugg intresserad av det fysiska, trots sina ekonomiska framgångar som ger honom chansen att leva ett liv i lyx. Förmodligen skulle han ha mycket att snacka om med Elon Musk, som just nu håller på att göra sig av med alla sina fysiska tillgångar.

ANNONS

“Prylar är inte svaret”

“Jag vill inte fastna i ett ekonomiskt ekorrhjul. Ser vi på lyckoforskningen så är det förvånansvärt liten skillnad mellan en människa i trygga Sverige och en människa i krigets Syrien. Där är lyckan att det inte fallit en bomb över det egna kvarteret de senaste två dagarna. Prylar är inte svaret”, berättar han för tidningen Civilekonomen

Spär ut standardmjölk 

Idag är Mårder Sverigest skickligaste sparare, och han har haft år av träning. Redan 2014, när ett gäng svenska miljonärer antog utmaningen att leva snålt i en månad, valde Mårder att inte delta. 

“Snålmånad? Ingenting för mig. Snålliv, då är jag med”, sade han då i Nordnets sparpodd, där han också tipsade lyssnarna om att spä ut standarmjölk med vatten för att få mellanmjölk. 

Läs mer: Mårder: Då ska staten ta hela smällen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS