Dagens PS

Många utländska bolag verkar fortfarande i Ryssland

Trelleborg är det svenska bolag som får det sämsta utlåtandet, Digging in, på Yales lista över utländska bolag som fortfarande har verksamhet i Ryssland
Trelleborg är det svenska bolag som får det sämsta utlåtandet, Digging in, på Yales lista över utländska bolag som fortfarande har verksamhet i Ryssland. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 nov. 2023Publicerad: 15 nov. 2023

Sedan invasionen av Ukraina har Yale följt över 1 500 bolags reaktion. Fler än 1 000 bolag har offentligt meddelat att de frivilligt inskränker sin verksamhet i Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att internationella sanktioner kräver att företags verksamhet i Ryssland ska vara på ett absolut minimum har vissa bolag fortsatt att verka där utan att avskräckas, det skriver Yale.

Yales lista över bolag

Yales lista över bolag som verkar i Ryssland publicerades först i vecka 13 förra året. Då hade bara dussintalet företag lämnat Ryssland, sedan dess har över 1 000 bolag lämnat.

Du kan sortera listan, som uppdateras kontinuerligt, efter exempelvis land och se vilka bolag från det landet som fortfarande verkar i Ryssland.

För att åskådliggöra fullständigheten av bolagets tillbakadragande av sin verksamhet i Ryssland har listan delat in bolagen i en femgradig skala:

“Digging in” – Hugger i, “Buying Time” – köper tid, “Scaling back” – Skär ned, “Suspension” – Skjuter upp och “Withdrawal” – Drar tillbaka.

ANNONS

Senaste nytt

Trelleborg värst av svenska bolag

Listan tas fram av ett team experter med bakgrund inom ekonomi, finansiell analys, redovisning strategi, geopolitik, med mera. Experterna talar tillsammans flera språk, inklusive ukrainska och ryska.

ANNONS

Sammanställningen av datan görs både med hjälp av offentliga källor som myndighetsregistreringar, skattedokument och företagsutlåtanden och rapporter från finansiella analytiker, och från icke offentliga källor, bland annat ett nätverk av företagsinsiders och visselblåsare.

För Sveriges del är det bara Trelleborg som får det sämsta utlåtandet, Digging in.

Många bolag från USA kvar

De företag som fortfarande verkar i Ryssland betalade förra året 3,5 miljarder dollar, cirka 36,9 miljarder kronor, till den ryska krigskassan, det skriver HBL.

Efter att Ryssland anfallit Ukraina lämnade de flesta nordiska bolag landet, men de flesta indiska och kinesiska bolag som verkade där stannade kvar, liksom flera multinationella amerikanska bolag.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Trots kriget skickar Trelleborg varor till Ryssland Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS