84 procent av intäkterna försvann när beläggningen sjönk 55 procentenheter under coronakrisen, enligt Stockholms handelskammare.

ANNONS

I Stockholmsregionen var fallet ännu brantare (91 procent) och Stockholms handelskammare, som via Benchmark Alliance kartlagt svenska hotells beläggning och snittpriser under coronakrisen, kräver nu att regeringen förlänger omställningsstödet så att det åtminstone omfattar även maj.

”Snittpriserna på rum har sänkts radikalt och ändå har beläggningen i princip utraderats fullständigt. Eftersom stödet inte täcker den här månaden finns risken att i grunden sunda företag tvingas bära med sig stora underskott som kan få väldigt tråkiga konsekvenser längre fram”, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande på tordagsmorgonen.

I Stockholms län var beläggningen under maj 2020 så låg som 12 procent, vilket ska jämföras med 78 procent under samma period föregående år.
I riket som helhet föll snittbeläggningen från 71 procent i maj 2019 till endast 16 procent i maj 2020, en minskning med 55 procentenheter.

Störtdykning från 979 Mkr till 89 Mkr

Samtidigt har snittpriserna på de uthyrda rummen i Stockholms län fallit med 43 procent, från 1  389 kronor i maj 2019 till 796 kronor i maj 2020.
Motsvarande siffror för landet var 1  180 kronor i maj fjol och 802 kronor i maj detta år, en prisnedgång med 32 procent.

I Stockholms län har logiintäkterna rasat från 979 miljoner kronor i maj 2019 till endast 89 miljoner kronor i maj i år. Motsvarande siffror för hela landet är en minskning från 2  189 miljoner till 344 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Maj är den mest dramatiska månaden hittills för den svenska hotellnäringen under pandemin.

”Jag hoppas och tror att regeringen inser att det exponerar företag och jobb för en stor risk och helt enkelt förlänger omställningsstödet”, säger Stefan Westerberg.