Lundin Energy begär att förundersökningen rörande folkrättsbrott i Sudan ska avslutas. På måndagen presenterade bolaget dessutom en egen rapport.

ANNONS

Det är Lundin Energy, styrelseordföranden Ian Lundin och förre vd:n Alex Schneiter som har vänt sig till Högsta domstolen och begärt att förundersökningen rörande misstänkta grova folkrättsbrott i Sudan ska avslutas.

Det skriver Di.

Lång utredning

Brottsutredningen har redan pågått i tio år och enligt Lundin Energy, tidigare Lundin Oil, föreligger en allvarlig kränkning till följd av den tid som förundersökningen hittills har pågått.

”Om åklagaren skulle väcka åtal kan en efterföljande rättegång komma att pågå uppemot 10 år till innan slutligen lagakraftvunnen dom föreligger. Även efter ett eventuellt åtal är det alltså utsiktslöst att få ett mål avgjort inom konventionsenlig tid”, skriver bolagets advokater i överklagan till Högsta domstolen.

Släpper egen rapport

Samtidigt kom Lundin Energi ut med sin egna beställda rapport under måndagen, skriven av en juristfirma.

Rapporten ifrågasätter oberoendet och tillförlitligheten i de uppgifter som ligger till grund för utredningen mot Lundin Energy. Kvalitén på uppgifterna håller inte måttet för en utredning eller ett åtal i internationella sammanhang, står det i rapporten.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Investerarhot pressar svenska oljejätten