LKAB uppger att sprickor som upptäckts i sjukhuset i Kiruna kan antas bero på bolagets gruvbrytning i staden i Norrbotten.

ANNONS

”Vi har informerat regionen och har sedan tidigare långt gångna diskussioner för ersättning till ett nytt sjukhus”, säger Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandlingar på LKAB, i ett pressmeddelande.

Gruvjätten har efter rapporter om sprickbildning i sjukhuset i Kiruna undersökt fastigheten och kommit fram till att sprickorna sannolikt är orsakade av gruvbrytningen.

”Det finns inte risk för att bärande delar brister akut, men processen för ett nytt sjukhus måste påskyndas”, skriver företaget och framhåller att det måste ske före 2030 som tidigare varit planen.

LKAB:s gruvbrytning gör att stora delar av centrala Kiruna avvecklas och flyttar till nya områden.

Gruvbolagets undersökning som utförts på sjukhuset visar att det finns sprickor i framför allt en byggnad på sjukhusområdet, vilket påverkat bland annat dörrar.

Fler utredningar ska göras för att få en bättre bild och vilka förstärkningsåtgärder som går att göra.

Diskussionerna om ersättning till ett nytt sjukhus framskrider.

ANNONS
ANNONS

”Vi måste nu också se över eventuella lösningar med tillfälliga lokaler för delar av sjukhusverksamheten om det skulle bli nödvändigt. De kostnaderna kommer LKAB att ta i sådana fall”, försäkrar Stefan Hämäläinen.

Läs även: Lägre omsättning och resultat för gruvjätten LKAB [Dagens PS]