Inte alla men fler än väntat får nya jobb som tvingas lämna den svårt sargade krog- och resebranschen i pandemin.

ANNONS

”Med tanke på hur situationen sett ut och ser ut så tycker vi att det går mycket bättre för våra deltagare än vad vi kunde förvänta oss”, säger Caroline Söder, vd på TSL som hjälper LO-grupper till nytt jobb, till TT i en artikel på DN.se.

Även i den hårt utsatta reseindustrin har överraskande många klarat sig bättre än väntat, även om väldigt många fortfarande står utan jobb och har det kärvare nu än innan krisen bröt ut.

Statistik från TRR och TSL, de privata arbetsförmedlingarna drivna av facken och arbetsgivarna, som TT hänvisar till, visar att det gått snabbare för dessa grupper än andra på arbetsmarknaden att ställa om från uppsägning till nytt jobb.

För den som är villig att byta bransch finns det jobb, även om det i vissa fall innebär lägre lön.

”Det är fler som byter bransch eller studerar än tidigare”, säger Lennart Hedström, vd på TRR, till TT, som uppger att tre fjärdedelar av de drygt 2 500 tjänstemän som sagts upp i krog- och turistbranschen och hamnat hos TRR lämnat sin gamla bana.

De har antingen bytt jobb eller börjat studera till ett annat yrke.

ANNONS
ANNONS

Bland arbetare är det färre som bytt yrkeskarriär. Endast en tredjedel uppges ha bytt bransch och som regel till handeln och lager eller omsorgsyrken inom vården, medan ungefär tolv procent satsar på utbildning.

Läs även: ”Långtidsarbetslösheten är ett orosmoln” [DagensPS.se] »