Dagens PS

Larm: Svårt för småföretag att få lån – hotar ekonomin

småföretag
Många svenska småföretagare tvingas vända med oförrättat ärende hos banken, de får inga lån för att finansiera sina verksamheter, visar rapporter. (Foto: Pixabay)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 31 maj 2023Publicerad: 31 maj 2023

Svenska hushåll får låna mycket mer än småföretag och nu varnar branschorganisationen Företagarna för allvarliga följder för svensk ekonomi som helhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en ny finansieringsrapport från Företagarna är utlåningen till hushåll 23 gånger större än till små- och medelstora företag.

Risken med det är att Sveriges tillväxt hämmas, skriver Företagarna i ett pressmeddelande.

Företagarnas finansieringsrapport visar att knappt 4 av 10 (37 procent) företag har gjort någon typ av investering under det senaste året.

Bland soloföretagare är andelen endast 25 procent.

Fyra av tio småföretagare anger att de inte haft något behov av extern finansiering, bland dem som haft ett behov av extern finansiering upplevs det som svårt eller väldigt svårt av nästan hälften i undersökningen, cirka 44 procent.

Svenska småföretag har noll eller negativ tillväxt

“En väl fungerande tillgång till krediter är avgörande för att småföretagare ska kunna investera i och expandera sina verksamheter, vilket gynnar både företagen och samhället i stort. Att 9 av 10 små företag varken kan eller vill låna pengar är ett problem som måste tas på stort allvar”, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

En en rapport från Svenskt Näringsliv, som också offentliggjorts nyligen, har 87 procent av företagen ingen tillväxt, eller har negativ tillväxt i antalet anställda.

Det som hindrar småföretag att få lån är högt ställda krav på säkerhet, exempelvis personlig borgen, höga kostnader och att kreditgivaren saknar förståelse för småföretagens affärsidé.

Hela 86 procent av småföretagen och de medelstora företagen uppger i Företagarnas rapport att de stöter på patrull för finansieringen av sina verksamheter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Branschorganisationen har tre förslag på hur situationen kan förbättras:

1. Ett standardiserat och transparent regelverk för utlåning till företag, vilket skulle öka konkurrensen på marknaden för företagsutlåning, enligt Företagarna.

2. Lättnader vad det gäller personlig borgen.

3. Krav på mer förståelse hos kreditgivaren för egenföretagarnas verksamheter.

Läs även: Fler hamnar hos Kronofogden: “Bagare, byggfirmor…”

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS