Läget akut i livsmedelsföretagen – varselvåg hotar

Uppdaterad: 29 maj 2023Publicerad: 29 maj 2023
livsmedelsföretag
Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen. (Foto: Pressbild)

Nästan hälften av livsmedelsföretagen räknar med att skära ner på personal innevarande kvartal – “aldrig varit med om en liknande situation”.

ANNONS
ANNONS

Det säger Magnus Nilsson, vd på norrländska matproducenten Nyhléns Hugosons, till Svenskt Näringslivs tidning TN.

En rad faktorer ligger bakom det uppkomna svåra läget för svenska livsmedelsföretag, däribland högre råvarupriser, högre bränslepriser och elkostnader.

Även den svaga kronan bidrar till att förvärra situationen.

Vd på livsmedelsföretag: Svag krona utmaning

“Även om vi är ett företag som handlar mycket nationellt i Sverige, så handlar vi bland annat förpackningsmaterial i internationell valuta. Den svaga svenska kronan har blivit en stor utmaning för oss”, säger Magnus Nilsson.

Tidningen Näringsliv uppger med hänvisning till en enkät bland de 800 medlemsföretagen från branschorganisationen Livsmedelsföretagen att drygt en tredjedel av företagen dragit ner på antalet sysselsatta under första kvartalet.

I det innevarande andra kvartalet tror nästan hälften av livsmedelsföretagen att de måste minska på sin personal.

ANNONS
ANNONS

Svantessons utspel sågas – “frustrerande”

En varselvåg befaras. Allt medan kritiken fortsätter bland branschföreträdare mot regeringen och finansminister Elisabeth Svantesson (M), som bland annat krävt att dagligvaruhandeln mot sätta press på leverantörerna.

“Det är frustrerande och inte särskilt klokt i en tid där den svenska försörjningsförmågan behöver rustas och byggas starkare. Då är det inte läge för politikens företrädare att misstänkliggöra enskilda aktörer eller branscher”, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, i TN-artikeln där han pekar på att tre huvudsakliga faktorer lett till dagens kostnadsökningar: klimat, krig och pandemi.

Läs även: Kniven vrids om: Handeln faller elfte månaden i rad

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS