Kritiken ökar bland Ica-handlare som känner sig överkörda av ett toppstyrt Ica Sverige. Orosmolnet är att dagligvarujätten tappar andelar till lågpriskonkurrenterna.

ANNONS

Enligt tidningen Dagligvarunytt finns det ett utbrett missnöje bland Ica-handlarna riktat mot Ica Sverige.

Den stora oron är förlorade marknadsandelar till lågprisjättar som Willys och Lidl, båda ägda av konkurrenten Axfood, skriver Di. 

Tappar till lågpris

En Ica-handlare uppger att Ica blir stämplade med en ”automatisk dyrstämpel” och en annan säger att Ica hela tiden tappar till lågpris.

”Det är dags för Ica att agera. Det var en miss att skrota Rimi (Ica-ägda låg- prisbutiker, Di:s red. anm.). Fältet lämnades fritt till Lidl och Netto och nu kommer Willys”, säger personen.

En annan handlare upplever ett toppstyrt företag där ”många Ica-handlare känner sig ganska överkörda av Ica Sverige”.

ANNONS
ANNONS

Enligt honom styrs dagligvarujätten ”av tjänstemän som aldrig har jobbat i butik och sällan har en dialog med oss som varje dag träffar kunderna”.

Svarar på kritiken

Johan Bohman är Ica-Gruppens chef för Affärsområden och han säger att Ica för en ständig dialog med handlarna.

”Vi inte bara välkomnar synpunkter och idéer, vi är beroende av dem.”

Han säger vidare att handlarna i vissa fall konkurrerar med både pris och sortiment.

”När vi gör centrala inköp är det för att möta efterfrågan hos så många butiker som möjligt. Däremot är handlarna alltid fria att välja och köpa in sitt eget sortiment för att möta efterfrågan hos sina kunder.”

Problemen inom Ica visade sig även nyligen när Fredrik Hägglund, vd för Ica-handlarnas Förbund, fick sparken, som Dagens PS skrev om.

ANNONS
ANNONS

Enligt Dagligvarunytt ska det ha funnits ett förtroendeproblem där Fredrik Hägglund ansågs stå för nära Ica-Gruppens vd Per Strömberg och ”inte på Ica-handlarnas sida”.

Enligt en handlare ledde förtroendekrisen till avgången.

”Det är viktigt för balansen att vi åtminstone är jämlika. Så har det inte varit senaste åren”, säger personen.

Läs även: Ica: Kvinnor missar chans till bra avkastning [Dagens PS]