Carl-Henrik Svanberg, ordförande i AB Volvo, kallade storägarna till ett krismöte om ledningens bonusar under fredagsförmiddagen, skriver Dagens industri.

ANNONS

Under veckan som gått har AB Volvos ledning fått hård kritik, efter att det framkommit att bonusar på 118 miljoner kronor getts till fordonskoncernens ledning – trots att bolaget fått permitteringsstöd på 2,7 miljarder kronor under året.

Bland annat fick vd Martin Lundstedt en bonus för pandemiåret på 21,4 miljoner kronor.

”Den här gången blev det fel”

Som Dagens PS tidigare rapporterat har bland annat storägarna AMF (femte största ägare i AB Volvo) och Alecta (fjärde största ägare) riktat kritik mot bonusarna.

”Styrelsen har försökt agera inom sitt ansvarsområde, men den här gången blev det fel”, sa AMF:s aktiechef Anders Oscarsson.

”Samtidigt måste det ses i ljuset av vad styrelseordföranden uppfattas ha sagt om bonusar 2020 och att företaget tagit emot permitteringsstöd, samt hur de ändrade kriterierna för bonus kan påverka allmänhetens förtroende både för företagets ledning och för näringslivet i stort”, sa Carina Silberg, chef för ägarstyrning och hållbarhet på Alecta.

ANNONS
ANNONS

Dömts ut av företagsledare och politiker

Även andra företagsledare och politiker riktade i veckan hård kritik mot Volvo.

”Dessa näringslivets självmål är förödande för förtroendet”, skrev näringslivsprofilen Sven Hagströmer på twitter.

”Här riskerar man att skada sin trovärdighet och sina varumärken rejält. Det är inget snack om den saken”, sa Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, till Dagens Industri.

Under fredagsförmiddagen har AB Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg sammankallat sina större ägare till ett krismöte i Volvo om bonusar, rapporterar Dagens industri.

Sade i intervju att det inte skulle bli bonusar

Carl-Henric Svanberg uppgav i en DN-intervju förra våren att det inte skulle bli några bonusar till AB Volvos ledning för 2020. Trots det ändrade AB Volvos styrelse i slutet av maj 2020 de bonusvillkor som hade satts upp för året, då man ansåg coronakrisen hade gjort de tidigare ”irrelevanta”, enligt Di.

ANNONS
ANNONS

Enligt Di:s källor inleddes mötet vid 10-tiden på fredagsförmiddagen.

Läs mer: Hån mot småföretag – Volvo-vd får 21 Mkr i bonus [Dagens PS] »

Läs även: Gardell: Volvotoppar ska inte ha gräddfil [DagensPS.se] »