Dagens PS

Krisande SAS intensifierar sin kapitaljakt

SAS
SAS vd och koncernchef Anko van der Werff. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 06 apr. 2023Publicerad: 06 apr. 2023

SAS tar nästa steg i jakten på kapital enligt sin finansieringsplan och nu erbjuds potentiella investerare att förvärva ägarandelar i flygbolaget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Med den kapitalanskaffningsprocess vi inleder idag tar vi nästa viktiga steg i SAS Forward, vår transformationsplan som syftar till att förbättra vår finansiella styrka, säkra långsiktig konkurrenskraft och stärka vår position som Skandinaviens ledande flygbolag. Vi kommer att inleda en konkurrenskraftig och bred värvningsprocess för att säkra eget kapital som kommer att hjälpa till att driva vårt flygbolag framåt och underlätta vår utveckling från kapitel 11-processen”, säger SAS vd och koncernchef Anko van der Werff.

SAS är inne i en omstruktureringsprocess och har bland annat lämnat in en ansökan om så kallat konkursskydd i en domstol i USA.

Flygbolaget siktar på ett ta in “minst 9,5 miljarder kronor”.

“Potentiella investerare kan lägga bud för att ta en ledande position eller paras ihop med andra investerare för att förvärva aktier i det omorganiserade SAS. SAS kommer att fortsätta att driva verksamheten och betjäna sina kunder som vanligt under hela denna process”, skriver företaget nu i ett pressmeddelande.

Vidare skriver SAS:

“Med tanke på de betydande skuldminskningar eller konverteringar som förväntas (dvs. cirka 20 miljarder kronor i fordringar) i kombination med behovet av betydande nytt eget kapital, förväntar sig SAS att det endast kommer att ske en blygsam återhämtning för allmänna borgenärer utan säkerhet och liten eller ingen återhämtning för efterställda oprioriterade borgenärer när de lämnar kapitel 11-processen. Vidare, med tanke på att aktieägarna har lägre prioritet i förhållande till borgenärer, finns det för närvarande en förväntan om att det inte kommer att finnas något eller mycket litet värde för befintliga aktieägare”.

Läs mer här.

Läs också: Kraschlandning: SAS senaste brakförlust

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig
unionen liten logo

Vet du om att även du som egenföretagare kan försäkra bland annat din inkomst?

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS