Ökade kostnader för el och räntor i kombination med minskad konsumtion slår mot handlarna, vid årsskiftet fick många dessutom rejält höjda hyror.

ANNONS

De flesta hyresavtal för lokaler har en indexklausul som innebär att hyran regleras efter konsumentprisindex, KPI, som i oktober hamnade på 10,9 procent, det skriver Tidningen Näringslivet.

Oskäligt höja med 10,9 procent

Enligt Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert på Svenskt Handel, är det den högsta siffran på flera decennier. Ökningen innebär att bashyrorna från och med januari i allmänhet har ökat med 10,9 procent.

Hon menar att då KPI, i den tillfälligt höga inflationstakten, till stor del drivs uppåt av energipriserna som handlarna redan står för själva och att det därför är oskäligt att höja hyrorna fullt ut enligt KPI.

En fjärdedel av omsättningen

Katarina Malmgren driver butiken Kompani Kolibri i Gamla stan i Stockholm och är ordförande i Gamla stans företagarförening. Hon är en av de handlare som drabbats av höjd hyra.

Hennes hyra ökade med 2 540 kronor i januari, till 28 647 kronor. Det nya avtalet gäller i tre år.

”Hyreskostnaden är mer än en fjärdedel av min omsättning och jag betalar mer i hyra än vad jag själv får ut varje månad. Hyran ökar dessutom samtidigt som många andra kostnader ökar också, bland annat elkostnaderna. Man måste dra in på allt man kan”, säger hon till TN.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Klädhandeln lyfte men skohandeln föll rejält [Dagens PS]