I februari i år var antalet konkurser i Sverige oförändrat jämfört med samma månad i fjol, men många företag har det kämpigt med rekordpriserna på bränsle.

ANNONS

Enligt kreditupplysningsföretaget Syna gick 451 företag i Sverige i konkurs i februari i år.

Jämfört med motsvarande månad i fjol var det två färre företag som gick i konkurs då, så siffran över svenska konkurser är i stort sett oförändrad.

Utvecklingen är dock inte entydig, konstaterar Syna.

När konkurserna minskar i exempelvis Västra Götalands län, med många tillverkande företag, ökade de markant i bland annat Skåne som hade en ökning av konkurserna med 20 procent och i Värmlands län, där konkurserna gick upp med hela 71 procent.

Små och medelstora företag mest utsatta

”Tränger man lite djupare i statistiken kan man konstatera att det framför allt är de små och medelstora företagen som har det fortsatt tufft. Signifikant är också att restauranger och hantverksföretag med anknytning till byggsektorn tillhör de delar av näringslivet som fortsatt är särskilt drabbade”, konstaterar Harald Stjerna, partner på Syna.

”Att det är de små företagen som står för den absoluta majoriteten av konkurserna är i sig inte särskilt förvånande. De är helt enkelt mer sårbara, har sämre uthållighet eftersom de i större utsträckning är beroende av ett kontinuerligt kassaflöde. Dessutom har de svårare att få tillgång till krediter hos bankerna när problemen börjar hopa sig”, fortsätter han.

ANNONS
ANNONS

När det gäller utsikterna framöver kan de rekordhöga bensin- och dieselpriserna ställa till det för många svenska företag inom transport- och jordbrukssektorn, som redan brottas med lönsamhetsproblem till följd av de höga drivmedelspriserna, konstaterar Harald Stjerna.

Läs även: Europa – brist på byggmaterial när energipriserna stiger [Dagens PS]