I Europa blir det brist på byggmaterial när energipriserna stiger. Kriget i Ukraina ser ut att förvärra problemet ytterligare.

ANNONS

Det är världens största tegeltillverkare österrikiska Wienerberger som går ut med varningen.

Enligt vd:n Heimo Scheuch har många konkurrenter redan tvingats stänga fabriker på grund av skenande energipriser vilket leder till leveransproblem och kriget i Ukraina ser ut att ytterligare förvärra problemet, rapporterar Financial Times.

”De har bokstavligen stängt verksamheten under vintermånaderna, vilket leder till ett underutbud”, säger Heimo Scheuch.

Fortsatt höga priser på utsläppsrätter, bränsle och mindre gaslager leder till höga elpriser i Europa. Oron driver upp elpriserna på kontinenten. Det syns även i den svenska prisbilden, trots att Sverige främst får sin el genom vattenkraft och kärnkraft.

Rysslands invasion av Ukraina har utlöst ytterligare volatilitet på naturgasmarknaderna, vilket har pressat upp de europeiska grossistpriserna med 38 procent i slutet av förra veckan till 205 euro per megawattimme, en niofaldig ökning jämfört med för ett år sedan.

Brist på byggmaterial när energipriserna stiger

Om kriget blir långvarigt kan det drabba affärs- och investeringsbeslut inom byggbranschen i Europa och Nordamerika. Brittiska entreprenörer rapporterar redan om brist på material som tegel, takpannor och plastprodukter som kan förvärras om kriget i Ukraina orsakar ytterligare höjningar av energipriserna, vilket isåfall kan leda till förseningar i byggandet av hus- och industrianläggningar.

Även i länder som Storbritannien går hundratals byggföretag i konkurs varje månad på grund av stigande materialpriser och att det finns allt färre kvalificerade arbetare på marknaden. Och då hjälper det knappast med EU:s ”kaotiska” energipolitik menar Heimo Scheuch som tar upp bland annat problemet med att minska koldioxidutsläppen.

ANNONS
ANNONS

”I Europa har vi ett kaotiskt tillvägagångssätt och detta kommer att skada oss.”

Chefen för Spaniens Grespania, som tillverkar keramikprodukter, Luis Hernandez, säger att EU:s mål att minska utsläppen med 55 procent till 2030 kommer resultera i ”förstörelsen av Spanien, Italien och Polens keramikindustrier” eftersom dyra gas- och kolpriser använder upp de pengar som behövs för att installera klimatsmarta ugnar och produktionen kommer bli lidande om de höga priserna fortsätter.

Läs även: Elpriserna skenar – europeiska politiker lovar att ta smällen [Dagens PS]