Konkurserna minskar och statistik visar att det är färre konkurser tredje kvartalet 2020 jämfört med samma period 2019. Men många har det fortsatt tufft – här är listan på branscherna med flest konkurser.

ANNONS

Konkurserna minskar överlag under det tredje kvartalet. Enligt statistik från CreditSafe är det hela 20 procent färre konkurser jämfört med samma period 2019. Det skriver Driva Eget.

353 företag gick i konkurs i september och 2 procent av dessa var inte aktiva i mer än ett år. Företagen verkade främst inom åkerier, personaluthyrning- och restaurangbranschen.

Under hela 2020 har 4 802 aktiebolag gått i konkurs, under samma period förra året gick 4 668 i konkurs. Trots coronakrisen är det en ökning på endast 3 procent.

Över 4 900 aktiebolag startades i september, det är en ökning med 30 procent jämfört med september 2019.

Största konkursen i september

Trots att konkurserna minskar är det stora bolag som tvingats till konkurs till följd av pandemin. Den största konkursen i september är familjeägda asfalts- och anläggningsföretaget Makrona AB. Företaget har varit verksamt i 26 år med 150 anställda. Ägarna konstaterade en kraftigt sjunkande orderingång under pandemin och det fanns ingen annan utväg än att sätta bolaget i konkurs, på egen begäran.

ANNONS
ANNONS

 Branscherna med flest konkurser i september 2020

1. Restauranger (30 stycken)

2. Entreprenörer för bostadshus och andra byggnader (28 stycken)

3. Firmor för byggnadssnickeriarbeten (16 stycken)

4. Konsultbyråer avseende företagsorganisation (13 stycken)

ANNONS
ANNONS

5. Taxiföretag (11 stycken)

Läs hela artikeln här.

Läs mer: Då ska du välja konkurs framför rekonstruktion [Dagens PS]