Dagens PS

Konflikten med Tesla sprider sig – danskarna hotar med strejk

Tesla
Teslas vd Elon Musk stöter på ännu mer patrull – från Danmark. (Foto: AP)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 05 dec. 2023Publicerad: 05 dec. 2023

Danmarks största fackförbund hotar att gå ut i strejk – kan stoppa Tesla från att runda de strejkande hamnarbetarna i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

IF Metalls strejk mot Tesla har fått ringar på vattnet – nu varslar Danmarks största fackförbund att man är redo att agera i sympati med sina svenska kollegor, rapporterar danska TV2.

“Även om man är en av de rikaste människorna i världen kan man inte bara hitta på sina egna regler. Vi har en del avtal på arbetsmarknaden i Norden och dem måste man följa om man vill göra affärer här”, säger fackförbundet ordförande Jan Villadsen.

Läs mer: Därför måste Musk vinna mot facket – Dagens PS

Tesla blockeras

En strejk på andra sidan Öresundsbron skulle innebära att danska hamnarbetare och chaufförer inte kommer att ta emot och transportera Teslabilar som ska till Sverige.

Detta skulle blockera elbilstillverkaren från att kunna leverera sina bilar via danska hamnar, för att sedan transportera dem på lastbilar till Sverige – för att runda de strejkande hamnarbetarna i Sverige.

Läs mer: Tesla stämmer svenska staten och Postnord – Dagens PS

“Otroligt viktig kamp”

ANNONS

Om IF Metall och Tesla inte kan komma överens inom 14 dagar kommer danskarna att inleda sina sympatiåtgärder, detta efter en begäran från IF Metall.

“IF Metall och de svenska arbetarna för just nu en otroligt viktig kamp. När de ber om vårt stöd backar vi naturligtvis upp det”, säger Jan Villadsen.

TV2:s näringslivskommentator Ole Krohn kallar sympatiåtgärden “mycket uppseendeväckande”.

“Tesla riskerar att möta en motståndare inom fackföreningsrörelsen i flera olika länder och det kan potentiellt innebära stora svårigheter för Tesla”, säger han.

Läs mer: Claes Hemberg: “IF Metall har missförstått sin roll” – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS