Kinas ekonomi fortsätter att öka. Oavsett vem som flyttar in i Vita huset – så kommer det vara spänt de närmaste åren mellan Kina och USA.

ANNONS

Det säger två Kinakännare till SvD.

Exporten från Kina till USA har, trots Donald Trumps handelshinder, fortsatt att öka. Istället är det de kinesiska företagen som har dragit öronen åt sig.

”Den mest dramatiska skillnaden är istället nivån på de kinesiska företagens investeringar i USA. De har sjunkit med 90 procent sedan 2016, säger Frédéric Cho, oberoende Kinarådgivare, till SvD.

Trots Trumps skarpa ton mot Kina är det inte säkert att de kinesiska ledarna föredrar att Joe Biden flyttar in i Vita huset. Med honom kommer både medlemskap i Parisavtalet och WHO.

”Biden är mer förutsägbar, men Kinas ledning är krassa pragmatiker. Donald Trump är ju jobbig men han har samtidigt i vissa sammanhang krattat manegen för Kina. När USA till exempel drar sig ur WHO blir det ett vakuum som Kina kan utnyttja,” säger Frédéric Cho.

I år väntas Kinas ekonomi växa med två procent medan USA backar med det dubbla. Kina springer alltså om USA på innerbanan – och det ser ut att fortsätta in i 2021.

Dra i från ännu mer

Xavier Hovasse, är fondförvaltare på franska Carmignac med tillväxtmarknader som ansvarsområde, och han säger till SvD att vi nog kan räkna med fortsatt spända relationer mellan USA och Kina de kommande åren.

ANNONS
ANNONS

”2020 är ett väldigt starkt år för Kinas ekonomi och det ser ut att fortsätta,” säger Xavier Hovasse, och fortsätter.

”Det är därför som den kinesiska börsen i år har haft den starkaste utvecklingen av alla större börser. Med osäkerhet kring hur snart vi får stimulanspaket i USA och hur stort det blir, kommer Kina nog dra ifrån ännu mer”.

Läs mer: Kinas president: Då har vi dubblat vår ekonomi