Dagens PS

JUST NU: Svensksuccé kan säljas för miljarder

Investmentjätten Goldman Sachs har kopplats in för att sälja svenska succén Acne Studios
Investmentjätten Goldman Sachs har kopplats in för att sälja svenska succén Acne Studios
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 14 juni 2018Publicerad: 14 juni 2018

Prislappen för det “extremt framgångsrika” svenskbolaget ska enligt källor hamna på 4,5 miljarder kronor. “Nu kan alltså en affär vara nära”, skriver Di.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Sedan Mikael Schiller och Jonny Johansson grundade Acne 1996 har det växt till ett internationellt modeunder. Försäljningen var 1,9 miljarder kronor under räkenskapsåret till 31 augusti förra året varav nästan en fjärdedel i Nordamerika samtidigt som Sverige stod för mindre än 15 procent. Rörelseresultatet blev 247 miljoner kronor.”

Dagens Industri kan på torsdagen, med hänvisning till källor med insyn, avslöja att den eventuella försäljningen av den svenska framgångssagan Acne Studios – som det ryktats om under vårenkan vara mycket nära ett avslut.

LÄS ÄVEN: Källor till Di: Svenska modemärket till salu  >

Enligt affärstidningens uppgiftslämnare ska det vara den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs som valts ut som rådgivare och på budgivarsidan – återigen, enligt källor – nämns både riskkapitalbolag och branschaktörer.

Exakt vilka som visat intresse kan Di inte svara på, men tidningen påpekar att riskapitalbolag som Blackstone, Carlyle, KKR, Nordic Capital och EQT alla tidigare har investerat i mode.

“Vad vi förstår har de gått ut väldigt brett”, säger en källa.

Enligt Di:s uppgifter är siktet inställt på att få till en affär redan i augusti. Men än är det för tidigt att ropa hej. Affären kanske inte blir av över huvud taget, understryker källorna och nämner flera orsaker:

“Dels kan det finnas andra överväganden än reda penningar när två entreprenörer säljer bolaget de grundat, dels vill en köpare sannolikt kunna vara säker på att ha med sig åtminstone kreatören i Acneduon, Jonny Johansson, ombord ytterligare en tid”, skriver tidningen.

En kompromiss, förklarar Di, skulle vara att svenskduon behåller en mindre post i bolaget. Mikael Schiller och Jonny Johansson äger tillsammans i dag tre fjärdedelar av Acne Studios medan Creades och Öresund äger 8,6 procent respektive 8,5 procent vardera.

KÄLLA: Klädföretaget Acne i full gång att säljas för miljarder  >

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS