Krogbranschen gick redan på knäna. Nu kapas sista livlinan när julborden avbokas i rasande fart. ”För vissa blir detta det stora dråpslaget, trots förlängda stöd”.

ANNONS

Så kommenterar Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita, de nuvarande avbokningarna till årets julbord och julshower, till Di.

Julskinkan blir mager i år – i alla fall för alla de företagare som annars drar in en stor del av omsättningen kring jul.

Julbordsförsäljningen är ofta det som avgör om en restaurang går med vinst eller förlust, och många kommer gå back sedan det stod klart – att regeringen skärper de allmänna råden i ytterligare tre län – sedan 3 november.

Omsätter miljarder

Enligt Visita omsätter julborden tre miljarder kronor, vilket är en fjärdedel av den totala restaurangomsättningen under december månad.

En av de drabbade är Nygårds Värdshus i Täby utanför Stockholm. Samma dag som Stefan Löfven gick ut med de nya riktlinjerna – försvann 70 procent av företagens julbordsbokningar.

”Större företag började boka av före allhelgonahelgen när råden för Stockholm skärptes. Nu försvinner även de mindre företagen. Vi vet varken ut eller in”, säger krögaren Kenneth Kovanen som driver Nygårds Värdshus, till Di.

Låg prognos

Även på Skansens restaurang Solliden är det företag som står för den största delen av avbokningarna. Från 15 000 gäster under en normal jul – till den nuvarande prognosen på 4 000 gäster.

Yvonne Nordlind, Skansens marknads- och kommunikationschef säger att ”det dräller in avbokningar”.

ANNONS
ANNONS

”Människor törs inte komma och det här påverkar oss såklart jättehårt. Vi är oroliga vart det här ska ta vägen och tittar nu på hur vi ska kunna säkra verksamheten i ännu högre grad”.

Läs mer: Serverade julbord – då slog Skatteverket till