Dagens PS

Julborden försvinner – miljarder upp i rök

Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 11 nov. 2020Publicerad: 11 nov. 2020

Krogbranschen gick redan på knäna. Nu kapas sista livlinan när julborden avbokas i rasande fart. ”För vissa blir detta det stora dråpslaget, trots förlängda stöd”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så kommenterar Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita, de nuvarande avbokningarna till årets julbord och julshower, till Di.

Julskinkan blir mager i år – i alla fall för alla de företagare som annars drar in en stor del av omsättningen kring jul.

Julbordsförsäljningen är ofta det som avgör om en restaurang går med vinst eller förlust, och många kommer gå back sedan det stod klart – att regeringen skärper de allmänna råden i ytterligare tre län – sedan 3 november.

Omsätter miljarder

Enligt Visita omsätter julborden tre miljarder kronor, vilket är en fjärdedel av den totala restaurangomsättningen under december månad.

En av de drabbade är Nygårds Värdshus i Täby utanför Stockholm. Samma dag som Stefan Löfven gick ut med de nya riktlinjerna – försvann 70 procent av företagens julbordsbokningar.

”Större företag började boka av före allhelgonahelgen när råden för Stockholm skärptes. Nu försvinner även de mindre företagen. Vi vet varken ut eller in”, säger krögaren Kenneth Kovanen som driver Nygårds Värdshus, till Di.

Låg prognos

ANNONS

Även på Skansens restaurang Solliden är det företag som står för den största delen av avbokningarna. Från 15 000 gäster under en normal jul – till den nuvarande prognosen på 4 000 gäster.

Yvonne Nordlind, Skansens marknads- och kommunikationschef säger att ”det dräller in avbokningar”.

“Människor törs inte komma och det här påverkar oss såklart jättehårt. Vi är oroliga vart det här ska ta vägen och tittar nu på hur vi ska kunna säkra verksamheten i ännu högre grad”.

Läs mer: Serverade julbord – då slog Skatteverket till

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS