Spelutvecklaren Josef Fares visar siffror som andra bolag drömmer om. Hans första speltitel A Way Out har gjort 300 miljoner kronor i vinst på tre år. Nyligen släpptes det andra spelet som på en månad redan sålt en miljon exemplar. 

ANNONS

Josef Fares är ensam ägare av Hazelight – ett bolag som den förre filmregissören startade för sju år sedan.

Spel för miljoner

Bolagets första spel A Way Out har blivit en dundersuccé visar bokslutet för 2020. Där står det klart att omsättningen i fjol ökade med 20 procent till 99 miljoner kronor, och spelet har under tre år sålts i över 2,5 miljoner exemplar världen över.

Den samlade vinsten på tre år är rekordstora 300 miljoner kronor.

”Jag var tvungen att höra med min ekonomikille vad det egentligen var för siffror vi redovisade, så dåligt insatt är jag. Jag bryr mig inte om det ekonomiska utan tar hjälp av folk jag litar på. Visst är det skitkul att det går bra, men det är inte det som triggar mig”, säger Josef Fares till Di. 

Vinst i all ära men det är istället något annat som driver spelutvecklaren.

”Mitt hjärta pulserar för kreativa idéer. Jag drivs enbart av passion, det är en strategi som fungerar för mig, men råkar vara i en industri som går sjukt bra ekonomiskt”, säger han.

Fortsatt framgång

I mars i år lanserade Hazelight sitt andra spel, It Takes Two, som redan surfar vidare på framgångarna från det första spelet – och har sålt i en miljon exemplar på en månad.

”Det är helt otroligt. Jag är väldigt tacksam och glad att vi når så många spelare som tycker om och förstår det vi gör. Allt går larvigt bra, men jag reflekterar nog inte så mycket över det utan fokuserar på nästa projekt”, säger Josef Fares och viftar samtidigt bort antydningar om eventuella börsplaner.

”Jag skulle aldrig börsnotera bolaget. Ingen ska säga till mig vad jag får och inte får göra. Företag kan inte växa konstant, man måste få fatta korkade beslut ibland.”

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Josef Fares spelbolag toppar ny techlista