Svensken skapade en världssuccé i sitt garage medan breven från Kronofogden växte på hög – han är nu god för minst 5 miljarder kronor på sin snilleblixt.

ANNONS

Affärsvärlden berättar om Stig Engström, Engcon Groups grundare som mot alla odds blivit ofantligt rik på sina tiltrotatorer till grävskopor och andra redskap.

Tack vare hans livsverk har lilla Strömsund i Jämtland blivit känd i vida världen.

MISSA INTE: Energijättens bluff – mitt under elkrisen [Dagens PS]

Grävmaskiner

Företaget Engcon gör tiltrotatorer till grävmaskiner och har vuxit till en världssuccé.

Stig Engström grundade det som från början var ett familjeföretag i ett garage i hembyn Lidsjöberg, sju mil norr om Strömsund.

Det var i slutet av 1980-talet, berättar Affärsvärlden i sitt reportage på plats.

Tidningen uppger att Engcon i dag, förutom fabriken i Strömsund, har ”fabrik i Polen och 14 försäljningskontor – från Korea och Japan till USA och Australien”.

ANNONS
ANNONS

Sa upp sig och skapade en egen produkt

Stig Engström, som är ingenjör i botten, jobbade för ett företag i Umeå som gjorde en prototyp till en vridande och tiltande produkt till grävmaskiner.

Den idén gick inte alls bra, vilket Stig Engström insåg snabbt och i stället började jobba på en egen variant av produkten.

Företaget som han tidigare jobbade för gick i konkurs och köptes upp Rototilt, som i dag konkurrerar med Engcon, framgår det i artikeln.

Själv lyckades Engström via telefon sälja fem hemmabyggda tiltrotatorer, och då var de inte ens färdigbyggda, berättar AFV.

Följden av det här blev att ingen sedan ville köpa hans produkt, samtidigt som ingen ville betala för hans tiltrotatorer.

Begravd av brev från Kronofogden

”Sommaren 1992 var det nära att det skulle gå åt pipsvängen, då var jag längst ner. Kronofogdebreven var fler och tjockare än någonsin. Jag gick den stora kroken runt brevlådan”, berättar den i dag så framgångsrika entreprenören i tidningen.

Räddningen blev ett miljonlån från Norrlandsfonden och att han i stället började tillverka en mindre krånglig produkt.

Där och då startade framgångssagan för Engcon, som i dag dominerar marknaden i världen inom sitt segment, har 450 anställda och omsätter närmare 2 miljarder kronor med Norden som den största marknaden, enligt AFV.

ANNONS
ANNONS

Bolaget uppges ha ett börsvärde på 12 miljarder kronor och noterades på Nasdaq Stockholm i juni 2022.

Blev miljardär och slipper Kronofogden

I fjol korades Engcon till Årets IPO av Affärsvärlden.

Stig Engström minns tiden med Kronofogden hack i häl och jämför med sin tillvaro som mångmiljardär i dag.

”Har man haft kronofogden flåsandes i nacken så är det ju skönt att slippa den funderingen i alla fall.”

Läs även: Engcon till Stockholmsbörsen – värdering på 7 miljarder [Dagens PS]