Byggjätten Bauhaus har drabbats av en it-attack under helgen. Det har lett till omfattande tekniska problem för kedjans svenska butiker där e-handeln ligger nere.

ANNONS

De danska servrarna hos byggvaruhandeln Bauhaus hackades under fredagen. De står för driften i bland annat Sverige – vilket ledde till att 22 svenska varuhus påverkades.

Ligger fortfarande nere

Under tisdagen låg servrarna fortfarande nere.

”Det här är allt annat än kul. Allt vitalt har egentligen slagits ut. Vi har massa it- experter på plats som försöker återskapa servrarna och komma fram till vad det är som hänt. Även polis är inkopplad”, säger Johan Saxne, marknadschef Bauhaus Sverige, till Di.

Baushaus har stoppat all e-handel i de berörda länderna, som förutom Sverige är Norge, Danmark och Island, eftersom byggjätten inte kan garantera varorna.

”Vi vill inte bygga upp högar av kunder och sedan riskera att inte ha varorna som de beställt. Därför valde vi att stänga ned e-handeln, trots att den egentligen fungerar”, fortsätter Johan Saxne.

Oklart hur länge

Än så länge är butikerna öppna, där personalen får arbeta extra hårt bara genom att informera kunder om situationen.

Hur länge det blir hänger dock på när it-experterna kan lösa problemet med servrarna i Danmark. Samtidigt tappar kedjan intäkter, särkilt innan midsommar som är en viktig period för Bauhaus.

ANNONS
ANNONS

”Vi har krismöten tre gånger om dagen och tar beslut hela tiden och vi har inte överhuvudtaget tittat på hur mycket pengar vi förlorar på det här än. Men mycket kan vi väl säga.”

Läs mer: Skenande råvarupriser tvingar byggjätte till prishöjningar