Intel ber allmänheten i Kina om ursäkt

Uppdaterad: 23 dec. 2021Publicerad: 23 dec. 2021
Intel ber Kina om ursäkt.
Intel ber Kina om ursäkt. (Foto: TT)

Intel har hotats med bojkotter i Kina i statskontrollerad media och ber nu sina kinesiska kunder och den kinesiska allmänheten om ursäkt.

ANNONS
ANNONS

I ett brev bad den amerikanska chiptillverkaren Intel nyligen sina underleverantörer att se till att ingen arbetskraft och inga produkter från den kinesiska regionen Xinjiang används. Detta då människorättsorganisationer har pekat på att miljontals människor i regionen, huvudsakligen uigurer, har spärrats in i läger, något som tillbakavisas av kinesiska myndigheter.

Det har lett till att Intel har hotats av bojkotter i Kina via statskontrollerad media och sociala medier, men nu på torsdagen ber Intel sina kinesiska kunder och den kinesiska allmänheten om ursäkt.

Fler bolag har drabbats

“Vi ber om ursäkt för de problem som orsakats våra respekterade kinesiska kunder, partners och allmänheten. Intel är fast beslutet att bli en pålitlig teknikpartner och påskynda den gemensamma utvecklingen med Kina,” skrev Intel på torsdagen på sina officiella WeChat- och Weibo-konton. Det skriver Reuters.

Flera andra internationella bolag har hamnat i dilemmat att välja mellan att upprätthålla sin verksamhet i Kina eller att följa internationella uppmaningar om sanktioner av produktion med koppling till Xinjiang.

Tidigare i år hamnade exempelvis H&M i en liknande situation när klädbolagets försäljning i Kina sjönk med 23 procent efter att bolaget ifrågasatt de mänskliga rättigheterna i Xinjiang. Det skriver Svenska Dagbladet.

Läs mer: Kineser investerar hellre i lyxklockor än i fastigheter

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.