Ingenjörer fick sparken – hade redan heltidsjobb

Uppdaterad: 17 okt. 2022Publicerad: 17 okt. 2022
Ingenjör
Att ha två heltidsjobb parallellt kan straffas sig om det uppdagas. (Bild: Pixabay)

Att gapa efter för mycket i arbetsdjungeln kan straffa sig. Det visade sig nyligen sedan det uppdagats att två ingenjörer på ett mjukvaruföretag i hemlighet haft flera heltidsjobb, vilket fick företagets vd att formligen explodera i ett inlägg på LinkedIn. 

ANNONS
ANNONS

När Davis Bell, vd på mjukvaruföretaget Canopy fick reda på att två av hans medarbetare utan hans vetskap haft andra jobb vid sidan av sina heltidsanställningar, blev det droppen som fick bägaren att rinna över.

Hans reaktion lät därför inte vänta på sig.

I ett inlägg på LinkedIn som kom att bli viralt rasade Bell över tilltaget, som han benämnde som “en ny form av stöld och bedrägeri” och skrev att ingenjörerna fått sparken, skriver Business Insider.

Råder en dubbelstandard

Så långt inga konstigheter, vore det inte för att reaktionen på Bells inlägg snabbt mötte motreaktioner. Bland annat eftersom det tycks råda en dubbelstandard kring översysselsättning som fenomen, där en vd med fördel kan sitta på flera styrelseuppdrag utan att det väcker anstöt.

Flera av dem som kommenterade Bells inlägg menade också på att ingenjörernas dubbelarbete kan ha bottnat i en så dålig ekonomi att två jobb var enda utvägen.

Detta dementerades dock av Bell som skrev att det här specifika fallet inte rörde några låginkomstagare, utan tvärtom två välavlönade personer.

“Jag tror att det är ganska tydligt att de bara letade efter en extra inkomstström utan att egentligen göra mycket arbete”, säger Bell till Business Inisder.

ANNONS
ANNONS

Misskötte sitt jobb

Bell säger också att syftet med inlägget på LinkedIn var att sätta fingret på en växande trend, som ökat i styrka under pandemin och gör det möjligt för medarbetare att fördubbla sin inkomst. Om än med vissa förbehåll, eftersom det är svårt att utföra ett jobb till fullo för den som arbetar 200 procent.

Något som också uppmärksammats av Bell, eftersom de båda ingenjörerna enligt honom misskött sina jobb under flera månaders tid och uteblivit från viktiga möten.

Det var när Bell avkrävde en verifiering om uppsägning från ingenjörernas tidigare arbetsplatser som bubblan sprack.

Varningsflaggorna fanns där

Med facit i hand berättar han för Business Insider att varningsflaggorna egentligen funnits där hela tiden. Den ena ingenjören hade till exempel aldrig kameran på under virtuella möten. Han hade inte heller listat Canopy som sin arbetsgivare på LinkedIn.

Nu står de båda ingenjörerna utan åtminstone ett av sina heltidsjobb. De har även erkänt sitt misstag efter att ha konfronterats med bevis, skriver Business Insider.

Läs även: Hotell kräver skadestånd för oljud från t-banan

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS