Dagens PS

Illegala gifter säljs på svenska sajter

gifter e-handel
Råttgift legalt i saneringsarbete. Men råttgift är också något som, tillsammans med andra gifter, säljs illegalt i svensk e-handel. (Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 11 mars 2024Publicerad: 11 mars 2024

Otillåtet råttgift. Insektsmedel. Andra gifter. Svenska e-handelssidor är en marknadsplats för illegala gifter. Nu slår Kemikalieinspektionen larm.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den statliga Kemikalieinspektionen har gjort en omfattande kartläggning av svensk e-handel. Mer konkret har 57 annonser från 35 företag kontrollerats när det gäller vissa typer av gifter.

Kemikalieinspektionens tillsyn gäller rått- och musmedel och olika sorters insektsmedel som sålts på tre stora svenska e-handelssidor.

Utgångspunkten är det faktum att det sedan slutet av 2019 inte finns några mus- och råttmedel alls som är lagliga för konsumentanvändning i Sverige.

Fortsatte sälja

Några månader efter den första tillsynen följde man upp sin inspektion. Då hade – trots myndighetens påpekanden – 10 av 24 företag fortfarande illegala produkter i sitt sortiment.

I sin kartläggning har Kemikalieinspektionen hittat 55 illegala produkter på svenska e-handelssidor, exempelvis råttgift och insektsmedel.

74 procent av annonserna saknade dessutom varningstext – och 16 procent av dem gick så långt att de vilseledde med påståenden som ”miljövänligt” och ”ogiftigt”.

ANNONS

Senaste nytt

”Fara för hälsa och miljö”

ANNONS

”Bekämpningsmedel som säljs måste vara godkända. Det är viktigt att konsumenter får information om produkternas eventuella faror och hur de ska användas. Otillåtna eller felaktigt använda bekämpningsmedel kan innebära risker både för hälsa och miljö”, slår Johanna Stigwall, inspektör på Kemikalieinspektionen, fast.

Måste vara godkänt

Mygg- och insektsmedel är de produkter inspektionen får mest anmälningar om.

”Det förekommer till exempel att myggmedel vars verksamma ämne är växtbaserat marknadsförs som ett naturligt alternativ till konventionella myggmedel, trots att även dessa produkter är biocidprodukter och kräver produktgodkännande”, förklarar Johanna Stigwall.

Läs även:

Kemikalier i vanliga produkter ökar risk för bröstcancer – Dagens PS

Larmet: Gamla leksaker kan orsaka cancer – Dagens PS

Därför stoppas populära badskummet – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS