Kritiker anser att det kan bli dyrt för skattebetalarna att privatisera välfärdsbyggnader och menar att Kommunpolitiker som funderar på att sälja till Ilija Batljan bör se upp.

ANNONS

Genom att köpa upp och privatisera tusentals välfärdsbyggnader, som förskolor, äldreboenden och polisstationer, har Ilija Batljan blivit mångmiljardär, men nu beskylls han för att utarma välfärden, det rapporterar Dagens Nyheter.

Via Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, äger eller samäger Ilija Batljan 504 förskolor, 168 äldreboenden och 39 polisstationer. När kommuner säljer välfärdsbyggnader till SBB får de en stor summa i betalning, men när de sedan måste hyra byggnaderna hamnar de i långa, dyra kontrakt.

Under sommaren har kritiker som finansmannen Sven Hagströmer och den tidigare riksbankschefen Lars Heikensten, varnat för privatiseringarna och SBB:s aktiekurs har fallit. För att minska SBB:s skuldbörda har Ilija Batljan meddelat att bolaget ska sälja fastigheter för 15 miljarder kronor.

”Näringslivet är som ett hajstim, säger han. När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten”, säger Ilija Batljan till DN.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Aktietips: Köpläge i SBB efter kursraset [Dagens PS]