Efter massiv kritik svänger nu Ikea och pausar sin verksamhet i Ryssland – och även i Belarus, uppger TT Nyhetsbyrån.

ANNONS

Ikea är en av få multinationella jättar som in i det sista dröjt med att öppet visa sin avsky mot Rysslands invasion i Ukraina genom att demonstrativt stänga sin verksamhet.

Nu, efter hård kritik, inte minst på sociala mdier, backar den svenska möbeljätten och pausar sin verksamhet i Ryssland och Belarus.

Ikea stoppar samtidigt tillfälligt all export och import till och från Ryssland och Belarus, liksom den produktion som finns där.

Ikea: Därför har beslutet dragit ut på tiden

Tolga Öncü, globalt ansvarig för Ikeas detaljhandel inom Ingkagruppen, uppger för TT att alla Ikeavaruhus stänger i Ryssland och Belarus.

Företaget tänker dock fortsatt hålla shoppingcenter öppna i Ryssland och detta förklarar Tolga Öncü med att människor kan behöva mat och mediciner.

Ikea följer nu Apple, som pausat i Ryssland, och även svenska klädföretaget H&M och Spotify – Spotify uppger att man stängt sitt kontor i Ryssland ”på obestämd tid”.

Möbelbjässen motiverar sitt sena beslut att stänga i Ryssland och Belarus med att det berör 15 000 medarbetare.

Det har bland annat handlat om att säkra personalens lönebetalningar, heter det.

ANNONS
ANNONS

Läs mer i TT-artikeln på Expressen.se.

Läs även vad Andreas Cervenka, numera Aftonbladet, anser om H&M, Ikea och Spotiy och deras agerande i Ryssland, bland annat tycker han att de svenska bolagsjättarna ”skadat synen på Sverige”.

Cervenka skriver: ”I svåra kriser blottläggs människors och organisationers sanna värderingar. För några av Sveriges mest kända storföretag har den senaste veckan inte bjudit på någon smickrande syn.”