Ikea har köpt en butik för miljardbelopp vid Oxford Circus i London. Det är ytterligare ett drag i möbelvarukedjans expansion in mot stadskärnorna i storstäder. 

ANNONS

Bloomberg beskriver Oxford Circus som ett av de folktätaste shoppingområdena i hela Europa. Nu har Ikea köpt Topshops gamla lokaler, ett sjuvåningshus på 214 Oxford Street för 378 miljoner pund, motsvarande 4,4 miljarder svenska kronor.

Ingka Investments, som är Ikeas fastighetsbolag, står för köpet av en yta på 9 290 kvadratmeter där Ikea tänkt öppna en ny stadsbutik hösten 2023.

Ska också öppna mitt i Stockholm

Ikea satsar på mindre butiker i stadskärnor, och kommer också att öppna en ny butik i Gallerian vid Sergels Torg i Stockholm, vilket Dagens PS rapporterade om i juni.

Byggnaden har tidigare varit flaggskeppsbutik för Topshop, och väckte stor uppmärksamhet 2007 då supermodellen Kate Moss stoppade trafiken då hon poserade i fönstret för att lansera en klädkollektion, skriver Bloomberg.

Topshop ingick tidigare i Arcadia Group som sedan förra året befinner sig i rekonstruktion. Butiken hade som mest 400 000 besökare varje vecka.

Tror på London

Detta är ett toppläge och vi tror mycket på London och Storbritannien på lång, lång sikt. . . Storbritannien är också intressant efter Brexit. På sikt tror vi att det kommer att landa på ett bra sätt här”, säger Ingka Investments vd Krister Mattsson till Financial Times.

Tidningen skriver också att Ikea har letat i åratal efter fastigheter i centrala London och har tidigare misslyckats med ett försök att öppna på Oxford Street 2015. Möbelvarukedjan kommer att ha 23 butiker i Storbritannien efter öppnandet på Oxford Street.

ANNONS
ANNONS

”Den här fastigheten erbjuder stor potential för butiksytor och vi tror starkt på det långsiktiga värdet av fastighetsmarknaden i London”; säger Ingka Investments Krister Mattsson enligt Evening Standard som också skriver att affären kan ge en boost till stadens näringsliv som har haft det tufft under coronapandemin.

Tvärs över gatan ligger H&M:s stora butik i en fastighet som ägs av Ramsbury.

Läs även: Ikea storsatsar – mitt i centrala Stockholm [Dagens PS]