Dagens PS

Hotellkedjor rekordrasar i pandemin

Apollo 13 Petter Stordalen
Norske hotellkungen Petter Stordalen hämtade inspiration från Apollo 13-fiaskot under pandemin och motgångarna vändes till framgång. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 22 feb. 2021Publicerad: 22 feb. 2021

Petter Stordalens hotellkoncern tappar omkring 200 miljoner norska kronor i månaden. Det är dock bättre siffror än konkurrenten Scandic Hotels som rasade över 70 procent i fjol.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Dagens PS rapporterat så har norska storbanken DNB säkrat en pant på över 5 miljarder norska kronor i Petter Stordalens Nordic Choice-koncern.

Det är tröga tider för den norske hotellkungen.

Nordic Choice Hotels koncernchef Torgeir Silseth har uppgett till norska Dagens Næringsliv att intäkterna i fjol rasade från 11,5 miljarder norska kronor till 6,5 miljarder kronor, skriver Di.

Tappar 200 miljoner i månaden 

Hotellkoncernen har inte släppt sitt bokslut för 2020 än, men Dagens Næringsliv uppskattar att kedjan tappar 200 miljoner norska kronor i månaden.

Även Stockholmslistade Scandic Hotels backar starkt. Samtidigt som likviditeten är nere på 1,4 miljarder kronor försöker bolaget hitta en lösning för att säkra mer likviditet.

Reducerar hyror

Scandic har lyckats reducera sina hyror med 900 miljoner kronor för 2020–2022, och Nordic Choice försöker hitta liknande lösningar.

ANNONS

Trots mörkret i den långa tunneln skymtar en ljusglimt.

Starkare siffror framöver

Scandics vd Jens Mathiesen tror på starkare siffror framöver.

”I fjol såg vi bara 6 procents beläggning i april och 8 procent i maj, men i juli hade vi mer än 50 procent i Norge och 40 procent i Sverige när vi öppnade upp samhället”, säger han och klargör:

“Utgångsläget är starkare nu, vi ligger inte på 6 procent utan på 18 procent och vi tror på en starkare juli än juli förra året.”

Läs mer: Hotellkungen slår tillbaka: ”En teknikalitet”

 

 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS