Norska storbanken DNB säkrar en pant på 5 miljarder norska kronor i Petter Stordalens hotellbolag. Men hotellkungen ser det hela som en teknikalitet och tror på återhämtning till påsk. 

ANNONS

Som Dagens PS rapporterade om på tisdagen så är Petter Stordalen för första gången pantsatt.

Tappar hundratals miljoner 

Hotellnäringen lider och nio av tio hotellrum gapar tomma i början av februari. Petter Stordalens hotellimperium, med Nordic Choice-kedjan har tappat hundratals miljoner kronor. Varje månad.

Samtidigt meddelade DNB, som är Stordalens husbank, att man säkrar en pant på 5,25 miljarder norska kronor i hotellbolagen.

En teknikalitet

Hotellkungen tar dock det hela med ro och förklarar att han och koncernen själva tagit initiativ till pantsättningen – som han beskriver som en teknikalitet.

”Efter att vi fått tilläggsfinansieringen för snart ett år sedan har vi tagit initiativet att gå från det man kallar för en negative pledge till en pantsättning. Det är egentligen bara en teknikalitet, har du en negative pledge har du samma pant som vi har i dag”, säger han till Di och sammanfattar:

ANNONS
ANNONS

”Så det är egentligen ingen förändring och ingen försäljning det handlar om.”

Normalt till sommaren

Framöver vill Petter Stordalen investera i fler hotell. Han tror att vändningen kommer kring påsk och att läget blir normalt till sommaren.

Framför allt tror Petter Stordalen starkt på Sverige. Förutom ett nytt Nordic Choice-hotell i Kalmar så kommer han öppna hotell i Helsingborg, Göteborg och Mölndal.

”Har man bra människor, bra värderingar och kultur så kommer vi igenom krisen, om det så ska ta ett år eller 1,5 år har det aldrig varit en sekunds tvivel om detta”, säger han och avslutar:

”Jag är opti­mistisk och vill fortsätta investera och skapa arbetstill­fällen i Sverige.”

Läs mer: Stordalens Sverigeplan: Bygga 8000 nya hotellrum [DagensPS.se] »

ANNONS
ANNONS