Antagandet att de som har högst lön är smartast pulvriseras i ny avhandling – ”släng av tur att de klättrat i karriären”, säger forskare.

ANNONS

Det tyska forskaren Marc Keuchnigg i Leipzig samt vid Linköpings universitet har kikat närmare på om hög lön är synonymt med hög intelligens.

Och det visar sig att det likhetstecknet är skevt, framgår det i hans avhandling The Plateauing of Cognitive Ability among Top Earners, berättar Dagens Nyheter.

När intelligenstester utförts har de som tjänar mest, ynka en procent av inkomsttagarna, klarat proven sämre än de i inkomstgruppen under dem, som bara tjänar ungefär hälften så mycket, framgår det.

MISSA INTE: Hon måste betala tillbaka pension för 164 000 – ”rena rama Kafka” [Dagens PS]

Forskaren: Hög lön och haft tur som klättrar i karriären

Marc Keuchnigg säger mot bakgrund av sina rön och med facit i hand kring de bäst betalda att det oftast är ”en släng av tur som gjort att de klättrat i karriären”.

I samband med forskningen visade det sig att många med de allra lägsta inkomsterna var väldigt smarta men medvetet valt att hålla en låg profil.

ANNONS
ANNONS

”Upp till en viss lönenivå fanns ett samband mellan kognitiv förmåga och lönenivå. Men i de grupper som tjänar över 600 000 kronor så planar korrelationen mellan intelligens och hög lön ut. Det var ett oväntat fynd”, slår forskaren Marc Keuchnigg fast i DN-artikeln.

Läs även: Så hög lön behöver vi för att bli lyckliga [Dagens PS]