Vad är affärsidén?

”Bookatreat är en beauty-on-demand tjänst. Du bokar enkelt hårfrisör, skönhetsbehandlingar och massage direkt i Bookatreats app eller sajt genom ett knapptryck. Vi har samlat allt du behöver inom skönhet på ett och samma ställe för att underlätta vardagen. Att boka nästa frisörtid ska vara lika enkelt som att beställa en taxi, boka ett hotell eller beställa hemleverans av mat. Betalt och klart! Dessutom bjuder vi på en valfri behandling efter tio bokade tider i vår tjänst.”

ANNONS

Vem är du?

”En ’doer’, kicksökare, bekräftelse-junky, lejonmamma, krigare, en fötterna-på-jorden-person, entreprenör samt en del av ett fantastiskt team tillsammans med min man och våra tre barn.”

Hur fick du idén?

”Jag var själv mitt uppe i karriären, bollade livets alla utmaningar med småbarn, långa arbetsdagar, vänner, träning och allt som ska få plats på tallriken. Jag upplevde det sjukt stressande att inte ha ett smidigt sätt att boka nästa frisörtid, manikyr, pedikyr eller dylikt. Hur kunde det vara så att just området för skönhet var så galet eftersatt när man med ett knapptryck kan boka taxi, beställa hem mat eller boka en flygbiljett?”

”Branschen för skönhetsbehandlingar omsätter över 100 miljarder euro bara i Europa och med en tillväxt på 15 procent per år. Är det rimligt att man ska behöva ringa runt och leta efter en ledig tid, mejla men inte få svar förrän 24 timmar senare eller logga in på otaliga webbsidor, många gånger med en dålig kundupplevelse och usel användarvänlighet för mobilen? Sättet vi bokar våra skönhetsbehandlingar och frisörtider på kommer behöva förändras drastiskt inom den närmaste tiden.”

”Allt började med att min man kom hem och visade mig en grym tjänst för träning som heter FitnessCollection. När jag såg vad de gjort för träning sa jag: ’Detta är precis den typ av tjänst jag vill ha för skönhetsbokningar.’ Sagt och gjort, min mans bolag Dynamo trodde så mycket på idén att de valde att investera, vi byggde plattformen och jag tog in en runda pengar från ’friends and family’. Därefter hoppade jag av mitt jobb i koncernledningen på Academic Work, ett bolag  jag varit med och byggt upp från några miljoner till 2,5 miljarder i årlig omsättning under mina 14 år på bolaget. Att hoppa av var inte ett beslut jag fattade över en natt, men frestelsen att göra något själv, helt från grunden, var lockande. Varje gång jag berättade om idén med Bookatreat för en tjejkompis fick jag responsen: ’Jag hade dödat för denna typ av tjänst’. Sen blev det också en majoritet av kvinnor från mitt kontaktnät som jag tog in som investerare. Jag är väldigt stolt att Bookatreat i dag är finansierat av främst kvinnor och vår styrelse har fler kvinnor än män.”

Vad är nästa steg? 

”Vi lanserade tjänsten i januari och vi har redan över 150 anslutna salonger inom det absoluta premiumsegmentet som Sturebadet, Elements spa, Make Up Store, Select Collection, Corinne & Friends med flera. Inom kort släpper vi ett helt komplett bokningssystem för salongerna.”

ANNONS
ANNONS

”Utöver att vi agerar marknadsplats kommer vi även kunna ge salongerna en riktigt vass bokningsplattform för deras dagliga verksamhet. Skönhetssalonger i dag är till 95 procent enskilda näringsidkare vilket gör att det är tufft för dem att utveckla egna it-lösningar, eller att lägga en stor budget på marknadsföring. Vi vill vara deras bästa partner och ge dem redskapen de behöver för att enkelt kunna sköta sin verksamhet och låta dem fokusera på det dem kan bäst. Samtidigt vill vi förenkla bokningsprocessen för slutkonsumenten.”

”Vårt mål är att redan nästa år gå in på en ny marknad i Europa. Vi ser Sverige som ett sätt att få proof-of-concept innan vi tar tjänsten vidare till nya större marknader.”

Bästa entreprenörstips?

”Tro på det du gör! Och om du inte är beredd att genomföra din idé helt ensam – utan dina vänner – så tror du inte på din affärside tillräckligt mycket.”

Värsta fallgropen?

”Att dra på dig en för hög burn rate. De allra flesta bolag byggs inte över en natt, du måste skaffa dig uthållighet. Det är inget 100-meters lopp, det är snarare ett maraton.”

Hur löser man finansieringen – vad bör man tänka på?

”Försök behåll ägandet och kontrollen över ditt bolag. Det är lätt att dras med i en karusell av höga värderingar och lockas av riskkapital. Alla kommer ha åsikter om vad du bör ta in i termer av kapital och värdering på bolaget. Ha is i magen och fundera på vad du verkligen behöver för att lyckas.”

Var ser du dig själv och företaget om fem år?

”Jag hoppas och tror att Bookatreat är lika självklart som OpenTable är för restaurangbokningar eller Bookings.com för hotellrum. Att vi lyckats skapa en tjänst som man inte kan vara utan och som faktiskt gör vardagen lite enklare.”

ANNONS
ANNONS

Vem borde bli nästa ”Veckans entreprenör”? Och varför?

”Malin Ryfors, grundare och vd på snabbväxande bolaget People Partner, för att hon inspirerar som ledare och är en skicklig företagsbyggare.”

Namn: Malin Plank Eduards.
Yrke: grundare och vd för Bookatreat Sweden AB.
Ålder: 37 år.
Bor: Östermalm, Stockholm.
Civilstånd: gift.
Gör helst på fritiden: Spenderar tid med familjen, tränar eller reser.
Gör helst inte: Städar, umgås med vissa människor för att man “borde”.
Det vet ingen om mig:  Mitt första jobb var som reklamutdelare när jag var elva år.

Webb: www.bookatreat.se