Hon och syrran fick en snilleblixt

Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 24 okt. 2017
Vi var på en semesterresa i Shanghai och gick in på en enorm marknad för stenar och pärlor. Vi blev helt tagna, köpte med oss massor med halvädelstenar, kom hem och började göra de första smyckena
Vi var på en semesterresa i Shanghai och gick in på en enorm marknad för stenar och pärlor. Vi blev helt tagna, köpte med oss massor med halvädelstenar, kom hem och började göra de första smyckena

I Veckans Entreprenör lyfter vi entreprenörer, innovatörer och företagsledare som som ritar om kartan över svenskt näringsliv. I artikelserien får du träffa personerna bakom nya, spännande startups och ta del av deras bästa tips för hur man lyckas.

ANNONS
ANNONS

Deras business började med en semesterresa…

Vem är du?

“Annikki Schaeferdiek. Jag är ingenjör och har jobbat 20 år inom it och telekom som säljchef, vd och affärsområdeschef. Jag har grundat Syster P tillsammans med min syster, Emma Haegerström, som har 20 års erfarenhet av modebranschen som inköpare och kollektionschef.”

Hur fick ni affärsidén?

“Vi var på en semesterresa i Shanghai och gick in på en enorm marknad för stenar och pärlor. Vi blev helt tagna, köpte med oss massor med halvädelstenar, kom hem och började göra de första smyckena. Vi sålde dem direkt och fick beställningar på mer. Verksamheten växte med fler butiker, vi lade ut produktionen av smycken i Indien och fortsatte utveckla bolaget vid sidan av våra ordinarie jobb. I slutet av 2010 beslöt vi att satsa helt på Syster P, och sedan dess har vi lagt till fler accessoarer – sjalar, väskor, stickat, espadrillos med mera. I dag är vi sju anställda med försäljning hos 350 återförsäljare i Sverige, Norge, Finland och Tyskland, samt egen webbshop.”

Vad blir nästa steg?

“Vi har testat att ha egen butik på Arlanda, och det gick väldigt bra, och var också otroligt roligt, så nu är vi sugna på att öppna minst en egen permanent butik.”

Bästa entreprenörstips?

“Satsa på något du tycker om. Det är så kul och belönande att arbeta med produkter du själv är intresserad av.”

Värsta fallgropen?

“Att luta sig tillbaka. Ingenting går av sig självt, och man får aldrig slappna av och bli nöjd.”

Finansiering – vad bör man tänka på?

“Vi har valt att finansiera verksamheten själva så här långt. På så sätt har vi full kontroll över bolaget och kan själva fatta snabba beslut i både små och stora frågor. Det har passat oss hittills.”

Var ser ni er själva och företaget om fem år?

“Vi har fortsatt växa både i Sverige och internationellt. Vi har flera egna butiker och är ett välrenommerat accessoarmärke på den europeiska marknaden.”

Vem borde bli nästa ”Veckans entreprenör” – och varför?

“Anna Jönsson som driver livsstilsbutiken Anna i Silverdal. Hon är drivande, innovativ och bra på att skapa uppmärksamhet och liv kring sin butik på ett personligt och engagerande sätt.”

Namn:  Annikki Schaeferdiek

Yrke: grundare av Syster P med Emma Haegerström.

Ålder:  47

Bor:  Sollentuna     

Civilstånd: gift.

Gör helst: springer, cyklar, paddlar, spelar tennis och umgås med vänner och familj.

Gör helst inte: väntar.

Det vet ingen om mig: Jag älskar att elda, gärna stora brasor ute.

Syster P

Facebook

Instagram

 

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.