De svenska facken kräver lönelyft på 4,4 procent i snitt. Det är högre än på 25 år. Men gruvarbetarna i norr kräver ännu mer. De vill höja sin lön med 20 procent, rapporterar DN. 

ANNONS

Rekordtuff lönekamp väntas nästa år. Då kommer Sverige av allt att döma befinna sig mitt i lågkonjuktur.

20 procent högre lön

LKAB:s gruvarbetare i Kiruna och Malmberget begär 20 procentiga lönelyft. Det har de beslutat på medlemsmöten inför nästa års lönerörelse.

Även gruvarbetare i Svappavaara och Bolidens gruva i Aitik kräver höga lönelyft – med respektive 10 och 15 procent.

MISSA INTE: Nej, priserna sjunker inte alls – de stiger i rekordtakt [Dagens PS]

Tusentals industriarbetare

Sammanlagt är det tusentals gruvarbetare som är anslutna till IF Metalls fackförening i Norrbotten som står bakom de skyhöga lönekraven, rapporterar DN.

ANNONS
ANNONS

Lön äts upp av prishöjningar

Nyheten kommer samma dag som SCB levererar sin inflationsrapport. Priserna fortsätter att stiga i rekordtakt, och arbetarna vill ha kompensation för bland annat höjda bränsle- och energipriser.

Snittlönehöjningarna som LO-facken kräver är 4,4 procent. Även det är de högsta som begärts under industriavtalets 25-åriga historia. Det rapporterar tidningen Näringslivet, som Timbro ger ut.

”Tajmingen åt helvete”

”Tajmingen är åt helvete. Milt uttryckt”, säger Sven-Olof Gudmundsson som driver Sannarps Bensin och butik i Halmstad till tidningen Näringslivet.

Tidningen kallar lönekraven för en ”kostnadschock”, och en av företagarna bävar inför ”den hårdaste lönerörelsen i mannaminne”.

En av gruvarbetarna som DN talat med berättar att de var besvikna på IF Metall som krävt så lite.

”Det slog hårt mot moralen när det kom ut att vårt fackförbund IF Metall endast kräver 4,4 procent i lönehöjningar nästa år. Och att de tydligt slog fast att vi inte kommer att kompenseras för inflationen. Att vi ska förvänta oss reallönesänkningar”, säger Waldemar Tapojärvi, gruvarbetare i Kiruna, till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Högre lön riskerar att driva på inflationen. Samtidigt kan minskad köpkraft också innebära en djupare ekonomisk kris när företag inte längre får sina varor sålda, och tvingas slå igen – med uppsägningar som följd.

Läs mer om lågkonjuktur och lön:

Expert: I november höjer Riksbanken räntan igen [Dagens PS]

Larmet: Så mycket ökar de vanliga varorna i pris [Dagens PS]

Trendbrottet: Inflationen sjunker i Sverige [Dagens PS]