Problemen för H&M avlöser varandra. Nu uppmanar konsumenter i Vietnam till bojkott av den svenska klädjätten. Detta sedan en karta på nätet ger Kina rätt till omstridda öar.

ANNONS

H&M har publicerat en karta på sin hemsida som ger Kina rätt till hela Sydkinesiska sjön och omstridda öar. Det går i direkt konflikt med en rad länder –  däribland Vietnam – som har en pågående geopolitisk konflikt med Kina som ser ut att trappas upp på sistone gällande området.

Rasade mot H&M

Under helgen riktades svordomar och uppmaningar till bojkott mot H&M från nätanvändare i Vietnam.

”H&M, hur vågar ni! Försvinn från Vietnam!”

”Öarna Paracel och Spratly tillhör Vietnam enligt internationell lag. Varumärket H&M bryter nu emot lagen i hela Asien”, var några exempel, skriver Di. 

Som följd gapade vanligtvis fulla H&M-butiker tomma under helgen i Hanoi.

ANNONS
ANNONS

Kina uppmanade

Bakgrunden till den nya konflikten är att Kina ska ha uppmanat H&M att korrigera kartan på hemsidan, samtidigt som H&M förra veckan uttryckligen ville återgå till ett konfliktlöst samarbete med Kina.

”Vi är måna om att återvinna tilliten och förtroendet hos våra kunder, kollegor och affärspartner i Kina”, står det på hemsidan.

Men den infekterade frågan om Sydkinesiska sjön kvarstår.

Kina gör inte bara anspråk på vattnet direkt utanför sin kust utan hela havet – vilket retar upp grannländerna.

Förnekar brott

Samtidigt förnekar Kina alla misstankar om brott mot mänskliga rättigheter i Xinjiangs bomullsindustri. Något som ökar spänningarna mellan EU och Kina ytterligare.

”Förstörelsen av H&M:s affärsverksamhet i Kina, kopplat till bomull i Xinjiang, kommer troligen döda alla förhoppningar om att investeringsavtalet mellan EU och Kina kommer godkännas”, skrev Bill Bishop i sitt inflytelserika nyhetsbrev Sinocism förra veckan.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Kinas H&M-bojkott kan drabba fler företag